Leden van het Poolse parlement roepen op tot een verbod op de invoer van jachttrofeeën van bedreigde diersoorten. Dit gebeurt terwijl er een fototentoonstelling over dit onderwerp, “Still Life. #NotInMyWorld” van Britta Jaschinsk, in het parlement hangt.
De fototentoonstelling, georganiseerd door Humane Society International (HSI) en de Poolse Parlementaire Groep voor de Bescherming van Dierenrechten, heeft als doel om de brutale realiteit van de trofeejacht te benadrukken, en dat lukt goed! De tentoonstelling zorgt voor opschudding gezien de reactie van de leden. Dat is ook niet gek als je weet wat voor gevolgen de (trofee)jacht heeft voor dier en natuur.
Gevolgen van trofeejacht
Het verdwijnen van belangrijke diersoorten door trofeeënjacht kan ecosystemen verstoren en leiden tot onevenwichtigheden, waardoor in het wild levende dieren en plantensoorten worden aangetast. Op de korte termijn zorgt dit voor ernstig leed bij de dieren zelf. Op de lange termijn heeft het negatieve gevolgen voor de biodiversiteit en de ecologische gezondheid.
Het is een walgelijke miljoenenindustrie, waarbij jagers vaak grote bedragen betalen om te jagen op kwetsbare of bedreigde diersoorten, zoals leeuwen, olifanten en neushoorns. Deze praktijk vergroot het risico op uitsterven en ondermijnt de wereldwijde inspanningen voor natuurbehoud.
‘Poolse wetgeving moet andere Europese landen volgen’
Gelukkig zijn er mensen als Britta Jaschinski, die met haar foto’s de hartverscheurende realiteit toont. Dierenlichamen, huiden, poten en hoofden, die eens levende wezens waren, zijn nu niks meer dan levenloze trofeeën. Iga Głażewska, landendirecteur Polen voor HSI/Europa:
“Jachttrofeeën worden vaak gezien als symbolen van status, maar ze vertegenwoordigen een verouderde en koloniale kijk op de natuur. Deze tentoonstelling daagt die perceptie uit en benadrukt de ernstige gevolgen van de trofeejacht op zowel de dieren zelf, de biodiversiteit en het milieu.”
Ze is van mening dat Polen het voorbeeld van andere Europese landen moet volgen en een verbod moet invoeren op de import van trofeeën van bedreigde diersoorten. Het is met het oog op de klimaat- en biodiversiteitscrisis volgens haar absoluut noodzakelijk om praktijken uit te bannen die het uitsterven van meer soorten veroorzaken.
Van 2013 tot 2022 importeerde de Europese Unie jachttrofeeën van meer dan 27.000 dieren die door de handel bedreigd worden en onder de CITES vallen. Dit is een overeenkomst die planten en dieren beschermt tegen uitsterven door handel. In deze periode importeerde Polen alleen al bijna 1400 van deze trofeeën, waaronder die van bruine beren, Afrikaanse leeuwen, zwarte beren, cheeta’s, luipaarden en neushoorns.
En jachttrofeeën in andere landen?
Door middel van de campagne #NotInMyWorld dringt HSI aan op een wereldwijde verandering in het trofeejachtbeleid, en de campagne heeft al in meerdere landen succes geboekt.
In januari 2024 verbood België de invoer van trofeeën van verschillende bedreigde diersoorten. Finland voerde in december 2022 een soortgelijk verbod in. Daarnaast wordt soortgelijke wetgeving overwogen in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Italië en Spanje. Hopelijk zal Polen een voorbeeld geven aan de andere EU-landen die nog niet over de streep zijn.
Nederland
Nederland kent op dit moment een verbod op de handel in onbewerkt ivoor. Dit is ivoor wat niet verwerkt is in bijvoorbeeld een muziekinstrument. Dat laatste is nog wel mogelijk, maar daar zijn zeer strenge regels aan verbonden.
Bron:
©AnimalsToday.nl Kasper Wienk