Het Poolse lagerhuis, vergelijkbaar met onze Tweede Kamer, heeft ingestemd met een nieuwe dierenbeschermingswet, waarbinnen het verboden wordt om dieren te houden voor hun vacht. En men heeft haast, want het bontfokverbod heeft slechts een overgangsperiode van 1 jaar.

bontfokverbod Polen
Nerts in Nederlandse nertsenfokkerij | Foto: ©Menno Herstel

De nieuwe, vooruitstrevende dierenbeschermingswet is door 356 van de 460 parlementsleden aangenomen; met 77 procent van de stemmen een bijzonder ruime meerderheid. Het gaat om een aanpassing van de bestaande wetgeving, waarbij het binnen afzienbare tijd verboden wordt om dieren voor bont te houden. Na Denemarken is Polen de grootste bontproducent van Europa, waar jaarlijks zo’n 8,5 miljoen nertsen over de kling gejaagd worden voor hun vacht.

Bontfokverbod als prestige

De Poolse president Jarosław Kaczyński verklaarde onlangs dat Polen geen slechtere, maar betere dierenwelzijnsnormen moet hebben dan die van westerse landen. Polen is lang gezien als hét land waar bontfokkers naartoe zouden gaan bij sluiting van bijvoorbeeld de Nederlandse fokkerijen volgend jaar (aanvankelijk nog 2024), maar steeds meer Europese landen verbieden de bontfok. Tot grote vreugde van organisaties als Bont voor Dieren, die het besluit van het Poolse lagerhuis met veel blijdschap deelden op facebook.
.

https://www.facebook.com/bontvoordieren/posts/3421191304608293

.
De Poolse senaat alsmede de president zullen nog wel moeten instemmen met de nieuwe dierenbeschermingswet, maar gezien de uitspraak van president Kaczyński valt er van zijn kant geen tegenstand te verwachten.

Recent kwam uit Finland soortgelijk goed nieuws, waarmee op den duur nog een flinke bontproducent uit Europa verdwijnt.
.

Einde bontindustrie Finland in zicht

.
Bron:

.
©AnimalsToday.nl BVR