Uit het stemgedrag in de Tweede Kamer blijkt dat een aantal politieke partijen, waaronder D66 in het bijzonder, dierenwelzijn thema’s misbruiken voor electoraal gewin.

misbruiken
Tweede Kamer: | Foto: publiek domein

Vóór de landelijke verkiezingen, toen D66 nog niet in de regering zat, stemde D66 in 58 procent van de gevallen vóór moties gericht op verbetering van dierenwelzijn. Nu D66 in de regering zit, is dit nog slechts 5 procent.

Analyse van stemgedrag op het gebied van dierenwelzijn
Varkens in Nood en Dier&Recht vergeleken de verkiezingsprogramma’s en analyseerden het stemgedrag van landelijke partijen bij zo’n 400 moties over dierenwelzijn, vanaf het kabinet Rutte II tot op heden.

Meeregeren met de VVD is afstand nemen van dierenwelzijn
Zodra de verkiezingsbuit binnen is, gaat bij PvdA, D66 en CU de aandacht voor dierenwelzijn direct uit het raam. De PvdA stemde in de oppositie in 70 procent van de moties voor de dieren, tijdens Rutte II daalde dit tot 14 procent. Nu de partij weer in oppositie zit, is het percentage stemmen voor dierenwelzijn weer terug naar 74 procent. Bij D66 daalde het percentage stemmen voor dierenwelzijn na toetreding tot Rutte III van 58 procent naar 5 procent.

Diervriendelijk stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen 2018
Mensen die waarde hechten aan dierenwelzijn kunnen het beste stemmen op PvdD, SP of GroenLinks. Partijen als PVV, DENK en 50Plus scoren redelijk op het gebied van dierenwelzijn.

CDA, VVD en SGP zijn in extreme mate anti-dierenwelzijn, deze partijen stemmen standaard tegen diervriendelijke moties. PvdA, D66 en CU zijn op het thema dierenwelzijn helaas volstrekt onbetrouwbaar gebleken.

Persbericht Varkens in Nood