Gisteren werd in het programma ‘Opsporing Verzocht’ aandacht besteed aan de zware paardenmishandelingen, die het afgelopen jaar, verspreid over heel Nederland zijn voorgevallen. De dieren worden in veel gevallen met een scherp voorwerp bewerkt. Er zijn nu zo’n 60 zware mishandelingen bekend, waarvan zo’n 40 met ernstige verwondingen in en rond genitale delen. In een aantal gevallen is mogelijk dezelfde dader verantwoordelijk. De politie wil de dader(s) zo snel mogelijk vinden.
Paardenmishandeling verspreid door Nederland
Twee jaar geleden werden de eerste mishandelingen gemeld in het Gelderse Malden en Groesbeek. De paarden hadden dezelfde soort verwondingen. Eind oktober 2013 worden dezelfde soort verwondingen ontdekt bij paarden in Noord-Holland. Vervolgens zijn er incidenten in Oost-Brabant, Midden-Nederland en Limburg. Ook zijn er incidenten bekend in de grensstreken met België en Duitsland.
Alle paarden blijken snijwonden te hebben aan de achterkant van hun lichaam. Het gaat grotendeels om merries. Uiteindelijk hebben bijna alle paarden de mishandeling overleefd, maar hebben enorm veel angst en pijn geleden. Een drachtige merrie is overleden aan haar verwondingen.
In het voorjaar en de zomermaanden werd gemiddeld bijna wekelijks melding gemaakt van de zware mishandeling van een paard. In de winter ligt het gemiddelde op één keer per maand. De slachtoffers zijn paarden die in de wei staan, maar ook dieren die binnen stonden op stal of in een manege.
De dader lijkt de plaatsen waar hij de paarden toetakelt heel nauwkeurig te kiezen. Sommige locaties zijn moeilijk te bereiken, maar er zijn wel fietspaden in de buurt. Het is mogelijk dat de dierenbeul met de auto reist en een fiets bij zich heeft. Mogelijk gaat de dader eerder bij de paarden kijken, want hij lijkt goed bekend met de situatie ter plaatse.
Daderprofiel
Op het oog kan de dader een heel gewoon persoon zijn. Iemand van wie je dit soort gruwelijkheden niet zou verwachten. Mogelijk gaat het om meerdere daders waarvan er één door Nederland reist, mogelijk voor werk. Dergelijke daders stoppen nooit uit zichzelf. Ze hebben een innerlijke dwang om te doen wat ze doen. Sterker nog, de angst bestaat dat het gedrag wellicht extremer wordt.
Verwondingen bij de dader
Waarschijnlijk heeft de dader ervaring met paarden. Hij is in ieder geval niet bang voor de dieren. Het kan zijn dat hij zelf ooit gewond is geraakt. Mogelijk is hij ooit thuisgekomen met bloedvlekken op zijn kleren. Ook kan hij een trap hebben gekregen van een van zijn slachtoffers en dus vreemde grote kneuzingen op zijn lijf hebben.
Wapens
Op een van de plaatsen delict is een stok van 1 meter 30 lang aangetroffen. Opvallend is de ronde knop en de metalen ring aan het uiteinde.
Ook werd begin 2014 een blauwgrijs stanleymes aangetroffen bij een stal in Evertsoord, Limburg.
Op weer een andere locatie werd suikerbiet aangetroffen. Vroeger werd suikerbiet gebruikt om paarden te voeren, maar tegenwoordig is dat uitzonderlijk. Omdat het ook niet het oogstseizoen was voor suikerbieten gaat de politie ervan uit dat de dader dit gebruikt om de paarden naar zich toe te lokken en rustig te houden.
Dit is wat de politie in ieder geval graag wil weten:
1. Wie heeft er een vermoeden over wie er verantwoordelijk is/zijn voor de paardenmishandelingen, mogelijk aan de hand van de stok, het stanleymes, de suikerbiet, de plaatsten waar is toegeslagen en met het gegeven dat de dader(s) kunnen omgaan met paarden, één van hen mogelijk door Nederland reist en dat ze bloed op zich hadden kunnen hebben?
2. Wie heeft er verdachte personen in de buurt van paarden gezien, die met de zaak te maken zouden kunnen hebben?
3. Wie is er mogelijk getuige geweest van één of meerdere van de mishandelingen?
4. Wie ziet er iets in het patroon van de plaatsten waar is toegeslagen?
5. Wie herkent de stok of weet er meer over het mes?
6. Wie heeft een paard dat mogelijk ook is mishandeld en heeft dit nog niet bij de politie gemeld?
Mensen die informatie hebben over de mishandelingen worden verzocht contact op te nemen met de politie. De politie is bereikbaar via 0900-8844. Voor spoedmeldingen is de dierenpolitie bereikbaar via 144.
Bekijk de hele uitzending van opsporing verzocht hier.
Bekijk ook de uitzending van EenVandaag over de mishandelingen waarin onder andere Nienke Endenburg, GZ-psycholoog verbonden aan de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, aan het woord komt. Endenburg heeft onder andere de cursus Forensische Diergeneeskunde opgezet voor dierenartsen in opleiding.
Bron: Opsporing Verzocht ©PiepVandaag.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
4 Comments
Comments are closed.
Verschrikkelijk dat mensen zoiets doen bij weerloze wezens,hopen dat de paarden geprobeerd hebben zich te verdedigen..naar idee dat de lange stok gebruikt is om de paarden mee te verwonden.en wat n sukkels dat ze die ‘vergeten’ zijn. Bah. Hopelijk worden de daders heel snel gevonden en gestopt!
Dan ben je toch psychisch van het padje af………deze dader is flink gefrustreerd anders ben je niet zo geobsedeerd door vrouwelijke geslachtsdelen…….ranzig iemand !
….. geslachtsdelen van merries, bedoelde ik…..
Wat een gestoorde lui zijn er toch op deze planeet!Merrie’s pakt hij (hun),heeft op een of andere manier toch wat tegen vrouwelijke dieren!Ik kan deze gekken maar beter niet tegen komen want doe hetzelfde bij hun en nog een graatje erger!Viezerikken!