Ongeruste wandelaars, volgens de politie vooral toeristen, hebben afgelopen week de politie in Oostende (B) platgebeld over rustende zeehonden op het strand. De bellers vreesden dat de zeehonden ziek of gewond waren en niet meer naar zee terug konden. De politie wijst er nogmaals en hopelijk ten overvloede op dat je rustende zeehonden niet moet lastigvallen.
Hoewel goedbedoeld, de telefoontjes tonen aan dat veel mensen geen idee hebben over het natuurlijke leven, in dit geval dat van zeehonden. Zeehonden liggen vaak op het strand of een zandbank, maar worden ook wel in havengebieden gezien op de verharde ondergrond van de kade. Zo kunnen ze veilig uitrusten en sparen ze energie, zeker nu het in de zon al lekker warm kan worden.
Verstoring
De onkunde neemt schadelijker vormen aan wanneer een grote groep bezorgde mensen om een zeehond heen gaat staan, in de veronderstelling dat hij of zij ziek is. Hierover berichtte de Vlaamse Lokale Politie Bredene/De Haan afgelopen zomer op Facebook:
De Vlaamse politie adviseert om een afstand van minimaal 20 meter aan te houden, maar zeehonden liever helemaal met rust te laten. De hoge aaibaarheidsfactor van de dieren heeft een enorme aantrekkingskracht, maar ook daar vergissen mensen zich in: een zeehond heeft scherpe tanden en zal die in geval van nood gebruiken.
Met rust laten, bellen
In bovenstaand Facebookbericht zie je de onderaan de campagne van de Vlaamse politie hoe je een zieke of gewonde zeehond herkent en het telefoonnummer om dan te bellen. In Nederland kun je daarvoor contact opnemen met de dierenambulance, of via het telefoonnummer van de dierenpolitie 144.
Let op: Zie je een zieke of gewonde zeehond, laat het dier dan met rust en ga er niet zelf mee aan de slag. Bel voor hulp of advies en hou luidruchtige omstanders en eventuele honden uit de buurt.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Bart van Riel