Straatkrantverkopers met puppy’s zijn een steeds groter probleem. Het gebruik van huisdieren door mensen op straat om meer geld te verdienen is een aloude praktijk, zowel in Nederland als in het buitenland. Hoewel sommige dieren goed verzorgd worden, is dit zeker niet altijd het geval. In Nederland valt op dat steeds meer straatkrantverkopers puppy’s bij zich hebben, vaak te jong en zonder de benodigde vaccinaties. De politie roept burgers daarom op om melding te maken wanneer zij straatkrantverkopers met puppy’s zien, om zo het welzijn van deze dieren te beschermen.

straatkrantverkopers
Politie: Maak melding van straatkrantverkopers met puppy’s | Foto: © Instagram politie_rotterdam_oost

Helaas is in steden steeds vaker te zien dat straatkrantverkopers schattige, aaibare puppy’s bij zich hebben om zo voorbijgangers over te halen een krant te kopen. De afgelopen periode ontving de politie Rotterdam veel meldingen over straatkrantverkopers in de provincie Zuid-Holland die jonge honden bij zich zouden dragen. Ook zouden veel van deze straatverkopers om de zoveel maanden plots een nieuwe puppy hebben, terwijl de ‘oude’ puppy spoorloos verdwenen lijkt te zijn.

Straatkrantverkopers met puppy’s

Bij controles blijkt dat deze hondjes te jong zijn, uit het buitenland (Roemenië) komen en dat de dieren geen bloedtesten of vaccinaties hebben ondergaan. Ook zouden de bezitters van de hondjes niet beschikken over de juiste papieren. De politie heeft tot nu toe al zes puppy’s in beslag genomen. De laatste twee hondjes werden deze week in Capelle aangetroffen. Deze puppy’s kunnen, zonder de juiste medische zorg, ziektes met zich meebrengen die een risico vormen voor de volksgezondheid. Bovendien zijn de jonge dieren zelf kwetsbaar zonder de noodzakelijke vaccinaties, wat hun gezondheid in gevaar kan brengen.

Melding

Vanwege het groeiend aantal meldingen heeft de politie nu een onderzoek ingesteld naar de herkomst van deze dieren. Burgers worden opgeroepen extra alert te zijn en meldingen te doen als zij straatkrantverkopers met puppy’s tegenkomen. De informatie die wordt verzameld, helpt de politie om het onderzoek grondig en efficiënt uit te voeren.

De in beslag genomen honden worden eerst in quarantaine geplaatst, waar zij de juiste medische zorg ontvangen. Zodra zij volledig hersteld zijn, wordt er voor elk van hen een nieuw thuis gezocht, waar ze veilig en gezond kunnen opgroeien.

Hoe kan een melding gemaakt worden bij de politie?

Meerdere mogelijkheden bestaan om contact op te nemen bij de politie om een melding te doen. Servicenummer 144 is gericht op meldingen die gaan over dieren die mishandeld of verwaarloosd worden. Daarnaast kan op de website van de politie een melding gedaan worden via het online formulier. De politie geeft zelf de voorkeur aan een melding via het servicenummer 144.

straatkrantverkopers
Bericht op X van de politie

Met de oproep hoopt de politie verdere misstanden te voorkomen en het welzijn van de dieren te waarborgen.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Femke Oosterbaan Martinius