Een mannetjesolifant, bekend vanwege zijn enkele ivoren slagtand en verkorte staart, werd dood aangetroffen in de Chon Buri provincie in Thailand. Volgens de autoriteiten was het dier geëlektrocuteerd op een ananasplantage. Het is al de tweede olifant die binnen een maand dood werd aangetroffen bij de plantage. De Thaise politie is nu op zoek naar de ananasboer die wordt verdacht van het opzetten van een elektrisch hek.
De 30-jarige bul werd gevonden in de buurt van een ananasplantage in de provincie Chon Buri. Hevige brandwonden aan zijn slurf doen vermoeden dat de olifant was geëlektrocuteerd. Monsters die werden genomen en naar het laboratorium gestuurd, zullen dit officieel uit moeten wijzen.
Het dier werd slechts 100 meter gevonden van de plek waar vorige maand een acht jaar oude vrouwtjesolifant dood werd aangetroffen. Ook deze olifant kwam in aanraking met een elektrisch hek in de buurt van de ananasplantage. Een plantagemedewerker, Samin Chansamut, werd na de vondst van deze olifant met stroperij aangeklaagd, maar werd niet veel later op borgtocht vrijgelaten. De politie is nu opnieuw op zoek naar de man, omdat wordt vermoed dat hij ook verantwoordelijk is voor de dood van de tweede olifant.
Wilde olifanten
Geschat wordt dat er nog zo’n 3000 wilde olifanten in Thailand leven. Door verlies van leefgebied en fragmentatie van bosgebieden ontstaan er steeds meer conflicten tussen mensen en olifanten. De hongerige dieren bezoeken plantages en eten of vertrappen daar gewassen. Boze boeren proberen de dieren weg te houden met zelfgemaakte vuurwerkbommetjes, prikkeldraad en elektrische hekken.
Angst voor bijen
Gelukkig is er ook een vreedzame oplossing voor deze toenemende conflicten tussen olifanten en boeren. Olifantenbeschermingsorganisatie Bring the Elephant Home startte in 2016 met het project Bee the Change. Door het plaatsen van bijenkorfhekken rondom plantages, worden olifanten op een natuurlijke manier op afstand gehouden. Olifanten zijn namelijk hartstikke bang voor deze zoemende diertjes!
Bronnen: Bangkok Post, Channel News Asia, Thai PBS ©Animals Today Nadine van Wissen