De politie in Noorwegen weerspreekt de verklaring van dierenwelzijnsorganisaties dat Hvaldimir zou zijn doodgeschoten. De politie heeft onderzoek gedaan naar de doodsoorzaak wat tot opheldering heeft geleid: er zat een lange stok vast in de bek van Hvaldimir.
Op zaterdag 31 augustus werd spionagewalvis Hvaldimir dood gevonden bij de kust van Stavanger, Noorwegen. Hij was zo’n 15 á 20 jaar oud. De beloega had de afgelopen jaren een nauwe band opgebouwd met de lokale bevolking en werd door wetenschappers nauwlettend in de gaten gehouden.
Politie in Noorwegen
Volgens de autopsie had Hvaldimir inderdaad verwondingen over zijn lichaam, maar deze waren oppervlakkig van aard. Volgens de politie in Noorwegen is er geen bewijs voor de verklaring dat hij dood zou zijn geschoten. Wel werd er een lange stok van 35 centimeter gevonden die vastzat in zijn bek. Verder was de maag van Hvaldimir leeg.
De exacte doodsoorzaak was aanvankelijk onduidelijk. Dierenrechtenorganisaties OneWhale en NOAH vreesden dat Hvaldimir zou zijn overleden door schotwonden. Foto’s van zijn verwondingen waren getoond aan dierenartsen, biologen en ballistisch experts. Allen concluderen dat de beloega zeer waarschijnlijk was doodgeschoten. De politie van Noorwegen maakt nu duidelijk dat dit niet het geval is.
Landelijke bekendheid
Hvaldimir kreeg in 2019 landelijke bekendheid nadat hij voor het eerst werd gespot met een speciaal harnas. Dit was vermoedelijk bedoeld om een camera te dragen. Dit leidde tot speculaties dat de walvis, een beloega, getraind was door de Russische marine als spionagedier. Andere theorieën suggereerden dat hij mogelijk een therapiewalvis was, omdat hij goed reageerde op menselijke signalen en objecten uit het water kon terugbrengen. Met zijn speelse en vriendelijke gedrag veroverde Hvaldimir, wiens naam een samenvoeging is van het Noorse woord hval (walvis) en de naam van de Russische president Vladimir Poetin, de harten van vele Noren.
Tot slot bekommerden lokale organisaties en overheden zich al snel om de gezondheid en het welzijn van de walvis. Het dier leek namelijk moeite te hebben om zelf voedsel te vinden, waarna vrijwilligers van de non-profitorganisatie Norway Orca Survey hem begonnen te voeren. Ondanks zijn eenzame bestaan, leek Hvaldimir dankzij de zorg van vrijwilligers een relatief goed leven te leiden aan de Noorse kust, waar zijn fans en toeristen hem bewonderden.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Estefania Pampin Zuidmeer