De nieuwe Poolse regering heeft een einde gemaakt aan de houtkap in tien bosgebieden, waaronder het beroemde Woud van Białowieża, ook Oerbos van Białowieża genoemd. Het aan banden leggen van de ontbossing was een verkiezingsbelofte van premier Donald Tusk.
Het Woud van Białowieża is als oerbos een bekende hotspot voor vogelliefhebbers. Polen stopte de grootschalige houtkap in het oude bos in 2018, nadat het Europese Hof van Justitie oordeelde dat het de milieuwetten had overtreden. Maar drie jaar geleden hervatte het land de ontbossing. Vorig jaar oordeelde het Hof van Justitie in een afzonderlijk vonnis dat de Poolse bosbouwwetgeving in strijd is met het recht van de EU.
.
100.000 euro boete per dag als Polen niet stopt met kap oerbos
.
Het oerbos van Białowieża is een UNESCO-werelderfgoed dat zich uitstrekt over de grens met Wit-Rusland. De toegenomen houtkap in het was tussen 2016 en 2018 een belangrijk knelpunt in de relatie tussen Polen en de Europese Unie.
.
Moratorium houtkap Białowieża
De nieuwe regering heeft het staatsbedrijf dat ruim 7 miljoen hectare van de Poolse bossen beheert de opdracht gegeven om de houtkap in het Woud van Białowieża en andere oude bossen aan banden te leggen. Daarmee is een campagnebelofte tijdens de verkiezingen van oktober 2023 waargemaakt. Minister van Klimaat Paulina Hennig-Kloska:
“We hebben besloten te stoppen met de houtkap in de meest waardevolle bosgebieden. Het is tijd om de zagen uit de Poolse bossen te halen.”
Premier Donald Tusk heeft tijdens de verkiezingscampagne herhaaldelijk gezegd dat zijn regering de bescherming van bossen zou opvoeren. Klimaatminister Hennig-Kloska zegt dat het besluit een eerste stap is op weg naar een ‘systemische oplossing’. Die zal de houtkap in dergelijke bossen verder moeten gaan beperken. De oplossing moet wel komend half jaar tot stand komen. De verordening van de regering om de houtkap te beperken is een half jaar van kracht.
Volgens opiniepeilingen wil 75 procent van de Polen dat de houtkap vermindert. Vorige maand riepen meer dan honderd milieugroepen op tot een moratorium op de houtkap in de oudste en kostbaarste bossen. Zij vonden daarin gehoor. De maatregelen hebben betrekking op tien locaties, waaronder het Woud van Białowieża, het Karpatenwoud in het zuidoosten van Polen en het Augustow- en Knyszyn-woud in het noordoosten. Het moratorium betreft 1,5 procent van de bossen die door de staat worden beheerd. Volgens Hennig-Kloska wil het ministerie het areaal aan bestaande nationale parken vergroten en nieuwe creëren.
Bron:
©AnimalsToday.nl BVR