Duitse douaneambtenaren op de luchthaven van Keulen-Bonn vonden 26 zeldzame reptielen. De dieren waren verstopt in vrolijk speelgoed en snoep uit Mexico. Het gaat om met uitsterven bedreigde hagedissen en schildpadden. De autoriteiten proberen door middel van DNA-onderzoek na te gaan waar de dieren vandaan komen.
Stoffen poppen
De douane werd op 30 oktober en 8 november geconfronteerd met 26 bedreigde reptielen, verstopt in speelgoed uit Mexico. Tien van de reptielen waren gestikt in de kleurige, stoffen poppen waarin ze waren verstopt. De dieren – de met uitsterven bedreigde gehoornde hagedissen, alligatorhagedissen en doosschildpadden – waren bestemd voor particuliere kopers in Duitsland.
DNA
De autoriteiten gaan met behulp van DNA-onderzoek na of de dieren uit het wild komen of dat ze afkomstig zijn uit een fokprogramma. Op basis van deze uitkomsten wordt beoordeeld of de dieren teruggebracht worden naar Mexico. De douane werkt samen met Mexicaanse autoriteiten en dierkundigen van het Alexander Koenig Research Museum (ZFMK) in Bonn. Als de politie de smokkelaars kan identificeren kunnen de schuldigen ontslagen worden.
ZFMK werkt met de douane samen om illegale goederen gemaakt van gestroopte bedreigde diersoorten op te sporen. Meestal gaat het om handtassen van slangenvel of bont.
Handel
Jaarlijks levert de internationale handel in wilde dieren en planten miljarden op. Deze handel is divers: van levende dieren en planten tot producten, zoals voedsel, leren goederen, muzikale instrumenten, souvenirs en medicijnen. De handel – vaak in combinatie met verlies aan leefgebied – zorgt ervoor dat verschillende diersoorten met uitsterven bedreigd zijn.
CITES
In 1973 ondertekenden 182 landen en de EU de Convention on International Trade in Endangered Species (CITES). Het doel van het verdrag is het voorkomen dat de internationale handel in dier- en plantsoorten ervoor zorgt dat deze soorten uitsterven. CITES gaat niet alleen over dieren die nu bedreigd zijn, maar probeert ook te voorkomen dat andere soorten bedreigd raken in de toekomst. Het verdrag biedt bescherming voor in totaal meer dan 37.000 dier- en plantsoorten.
Bronnen:
© AnimalsToday.nl Sophie Jongma