Miljoenen poetsvisjes leven en sterven jaarlijks onder vreselijke omstandigheden in zalmkwekerijen. Ze worden gehouden om zeeluizen op te eten, die parasiteren op zalmen. Maar wetenschappers betwijfelen nu of de poetsvissen daadwerkelijk effectief zijn in de bestrijding van zeeluizen.
Het is ethisch onverantwoord om zoveel miljoenen poetsvisjes te houden, als er geen grondig wetenschappelijk bewijs is voor het nut, concluderen ze in een nieuw rapport dat afgelopen week verscheen.
Poetsvissen en zalmen: ongekend leed
Vanwege de slechte omstandigheden in de volle kooien van de kwekerijen sterven de poetsvisjes allemaal na een kort leven. In Noorse zalmkwekerijen alleen al zijn dat tussen de 50 en 60 miljoen poetsvisjes per jaar, zo’n 150.000 dieren per dag. Geert Laugs, directeur van Compassion in World Farming (CIWF) Nederland:
“Het verborgen leed van de poetsvisjes in zalmkwekerijen is enorm. Dat al dit leed bovendien misschien voor niets is, is ronduit schokkend. Het is absurd dat we deze uitbuiting toelaten.”
Ook de zalmen hebben ernstig te lijden in de kwekerijen. Zalmen zijn van nature trekdieren, maar worden in kooien in zee met duizenden bij elkaar gepropt. Dit leidt tot stress, agressie en depressie. Ook de besmetting met zeeluizen gaat gepaard met veel leed, omdat de huid wordt opgegeten door de luizen.
Bekijk hieronder een video met in het wild bij IJsland levende ‘poetsvissen’ Cyclopterus lumpus, in het Nederlands de snotolf geheten:
.
Eet geen vis
Noorse kweekzalm wordt veel verkocht in Nederlandse supermarkten. CIWF waarschuwt dat alle vissen in de supermarkt leed hebben ondervonden:
“Wij raden af om vissen te eten, en kweekzalm in het bijzonder, omdat er geen vis (wild noch gekweekt) in de supermarkt verkrijgbaar is waarbij voldoende rekening gehouden wordt met het welzijn.”
Het enige keurmerk dat enigszins rekening houdt met dierenwelzijn is het biologische keurmerk op kweekvis. Maar ook in de biologische zalmkwekerijen komen zeeluizen voor en leven de dieren dicht op elkaar, aldus CIWF. De organisatie pleit voor veel betere leefomstandigheden voor vissen in kwekerijen, verbod op onverdoofde slacht van vissen en invoering van specifieke welzijnsregels voor vissen. Er moet toegewerkt worden naar een sterke afname van consumptie, vangst en kweek van vissen.
Bron:
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?