Twee handelaren in wilde dieren zijn vorige week door de politie en boswachters in Indonesië gearresteerd. Ze probeerden 27 bedreigde Javaanse plompe lori’s te smokkelen. De mannen zijn bij twee verschillende voorvallen betrapt.

plompe lori's
In beslag genomen lori’s | Foto: International Animal Rescue

19 lori’s werden gered dankzij een inval bij een online handelaar in Cirebon, West-Java. 8 andere dieren zijn een dag later in beslag genomen bij een andere handelaar die via internet dieren verhandelt, in Majalengka, eveneens in West-Java. Handelaren en smokkelaars van wilde dieren riskeren in Indonesië een gevangenisstraf van 5 jaar en een boete van een 100 miljoen roepies (bijna 7.000 euro).

De totale groep plompe lori’s bestond uit 25 volwassen dieren en twee jongen, waarvan een nog maar pasgeboren was. Dit diertje overleed helaas op weg naar het opvangcentrum van International Animal Rescue (IAR) in Ciapus. Uit medisch onderzoek bleek dat veel van de lori’s uitgedroogd waren en een aantal leed aan ooginfecties. Gelukkig waren de tanden van de in beslag genomen dieren nog intact. Handelaren trekken meestal de tanden van lori’s, zonder verdoving, omdat de beet van een lori giftig is.

Het sterftecijfer onder verhandelde plompe lori’s is erg hoog: zo’n 80% van de dieren overlijdt voor ze terecht komen op markten of bij kopers.

Christine Rattel van International Animal Rescue Indonesia:

“Handelaren stoppen de lori’s op elkaar gepropt in kleine kratten, na ze uit het wild geroofd te hebben. Dit veroorzaakt verwondingen, stress en soms ernstige medische problemen waaraan ze dood kunnen gaan.”

Plompe lori’s worden helaas veel verhandeld, omdat ze zo aandoenlijk zijn. Toeristen gaan graag met ze op de foto, ook zijn ze populair als huisdier. De dieren staan op de Rode Lijst van IUCN. Inmiddels is de plompe lori een van de 25 meest bedreigde primaten ter wereld. Volgens Achmed Pribadi van de Protection and Security of Forests is de situatie zo ernstig dat het nodig is onmiddellijk maatregelen te nemen om de handel in de dieren tegen te gaan. Volgens hem kunnen ze anders binnen 5 jaar verdwenen zijn uit het wild.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde