Feat. NATURE is een playlist op Spotify, met muziek waaraan natuur een bijdrage heeft geleverd. De artiesten geven zelf aan of hun nummer in die categorie valt, zoals de bijdrage van een fluitende vogel, een intro met ‘zingende‘ walvissen, of het geluid van een kabbelend beekje met krekels. Door intellectueel eigendom van natuur in muziek te erkennen, wil het Museum for the United Nations 40 miljoen dollar aan royalty’s voor natuurbescherming bijeen krijgen.
Het nummer Blackbird van de Beatles (link YouTube) is een bekend voorbeeld van muziek met een bijdrage uit de natuur. Vertaald betekent het merel. De zwarte vogel is in Blackbird symbool voor de Amerikaanse burgerrechtenbeweging. De merel is aan het eind van het nummer ook te horen en verfraait het toch al fragiele liedje, geschreven en gezongen door Paul McCartney met hulp van J.S. Bach. Bij uitstek een nummer om op de feat. NATURE playlist te staan.
feat. NATURE
Initiatiefnemer is het Museum for the United Nations, een instituut dat zich inzet voor cultuurverspreiding en wereldwijde empathie. Het project kwam tot stand met artiesten en milieu- en natuurorganisaties. Door natuur credits en royalty’s te geven, bestaat de hoop dat een (veel) breder publiek in aanraking komt met natuurbescherming.
Artiesten, of de beheerders van hun creatieve nalatenschap, bepalen zelf of een nummer tot stand is gekomen met natuurgeluiden. Wie vervolgens via de playlist naar het nummer luistert, zorgt er automatisch voor dat een deel van de royalty’s naar natuurbescherming gaat.
Natuur als ‘meewerkende artiest’ is een serieuze zaak, helemaal wanneer we kijken naar de gerenommeerde natuurfilms van de BBC. Wereldwijd genereren deze documentaires veel inkomsten, maar niet zonder de onbezoldigde leeuwen, olifanten, paradijsvogels of zeedieren in slow motion. Wellicht dat feat. NATURE ook daar kan doordringen en een veel breder, universeel begrip wordt.
Bronnen:
- Museum for the United Nations
- NOS
- NPO Radio 2
- Spotify [1, 2]
- Lees ook op AnimalsToday:
.
©AnimalsToday.nl BVR