Plastic in de natuur veroorzaakt ernstige schade bij vogels. Bloedtesten op jonge ogenschijnlijk ‘gezonde’ trekvogels tonen gezondheidsproblemen in de maag, lever, nieren en hersenen aan. De schade is vergelijkbaar met de ziekte van Alzheimer, zeggen de onderzoekers.

Ze zagen er gezond uit, de 31 jonge pijlstormvogels die onderzoekers van de Universiteit van Tasmanië in het holst van de nacht vingen uit hun holen. Maar bloedtesten toonden aan dat de dieren ernstige gezondheidsproblemen hebben, onder andere verrotting van de maagwand, celscheuring en neurodegeneratie. De verschijnselen lijken op de ziekte van Alzheimer. Alix de Jersey, die de studie leidde:
“In de bloedmonsters vonden we eiwitpatronen die erg leken op wat we zien bij Alzheimer of Parkinson patiënten. Het is bijna hetzelfde als een klein kind met Alzheimer. Deze vogels lijden echt onder de gevolgen van plastic, met name op hun neuronale hersengezondheid.”
Alzheimer is “doodvonnis”
Sommige vogels zaten zo vol plastic dat de wetenschappers het “plastic voelden crunchen” als ze over de buik van de vogels wreven. De trekvogels werden aangezet tot braken. Talloze stukjes plastic kwamen eruit: flessendoppen, wasknijpers, ballonklemmen, visgerei en nog veel meer. Eén vogel had zelfs 403 stukjes plastic in zijn maag. Deze vogels kunnen hun migratie van het Australische Lord Howe-eiland naar de Japanse zee in ieder geval zonder plastic beginnen. En dat is maar goed ook, want De Jersey noemt het plastic “een doodvonnis” voor de kuikens.
“Als je weet in welke conditie hun lichaam verkeert voordat ze aan hun migratie beginnen, is het behoorlijk lastig om je voor te stellen dat ze het aan de andere kant zouden halen.”
Voor pijlstormvogels is plasticvervuiling niks nieuws: de trekvogels zijn een van de vogelsoorten die het meest worden getroffen. Eerder onderzoek vond al verschillende jonge trekvogels die meer dan 400 stukjes plastic in hadden geslikt. In sommige gevallen maakte het plastic 5-10 procent van hun totale lichaamsgewicht uit. De problemen voor specifiek deze soort komen ook door het feit dat ze aan de oppervlakte van de oceaan foerageren, waar veel plastic met een lage dichtheid drijft. Bovendien braken deze vogels niet snel, zoals bijvoorbeeld meeuwen. Zodoende blijft er veel plastic in hun maag zitten, en kunnen ze relatief snel de Alzheimer-achtige klachten ontwikkelen.

Wat dit onderzoek onderscheidt van veel eerdere onderzoeken is dat de onderzoekers niet keken naar dode of zieke vogels, maar juist vogels die er gezond uitzagen. Bovendien testten ze het bloed op veel verschillende mogelijke aandoeningen, waardoor ze de Alzheimer-achtige gezondheidsproblemen op het spoor kwamen.
Bronnen:
- The Guardian
- Lees ook op AnimalsToday.nl:
©AnimalsToday.nl Sophie Jongma