Plastic vergiftigt zeevogels vanuit hun eigen maag. Uit onderzoek van het Natural History Museum in Londen blijkt namelijk dat het door zeevogels gegeten plastic giftige stoffen vrijgeeft. Vooral stormvogels lopen een groot risico op gezondheidsproblemen.
Jaarlijks belandt meer dan 1 miljoen ton afval in de oceaan, en meer dan de helft daarvan blijft aan de oppervlakte. Aldus The Ocean Cleanup. Bethany Clark van BirdLife International bevestigt dit:
“Er is eigenlijk geen plek meer in de oceaan waar vogels geen plastic kunnen vinden.”
Dr. Joby Razzel Hollis leidt een onderzoek van het Natural History Museum naar plastic dat in de zee – en in vogels – belandt. De eerste resultaten zijn niet optimistisch: het plastic dat zeevogels innemen, kan giftige stoffen vrijgeven die tot ernstige gezondheidsproblemen leiden, zoals ondervoeding en ziektes als plasticose. Hollis en zijn team analyseerden de effecten van kunststoffen die zes maanden in kunstmatig zoutwater lagen.
Plastic vergiftigt vogels
Wanneer het plastic zes maanden in het zoute water blijft liggen, komt er een soort gelig schuim op de oppervlakte van het water. Dit afbraakproces in zeewater weerspiegelt wat er mogelijk gebeurt in de maag van een zeevogel, waar de zure omgeving de vrijgave van gifstoffen uit deze kunststoffen wellicht versnelt. Het plastic vergiftigt deze vogels van binnenuit. Hollis:
“Ik noemde het grappend ‘plastic soep’. Het ziet er echt niet meer uit als schoon water. We zien duidelijke veranderingen in de kleur en samenstelling van het plastic, wat waarschijnlijk leidt tot het uitlekken van schadelijke stoffen. Onze volgende stap is het identificeren van deze chemicaliën en het beoordelen van hun toxiciteit in vergelijking met bekende gevaarlijke stoffen.”
Volgens Hollis slikt ongeveer 44 procent van de zeevogelsoorten plastic afval in. Ze zien het plastic aan voor voedsel.
Niet alle soorten hebben er even veel last van. Vooral stormvogels hebben het zwaar. Zij eten voornamelijk plastic met een lage dichtheid zoals polyethyleen. Dit soort plastic drijft hoog in de oceaan, aan het oceaanoppervlak, en daardoor is het beter toegankelijk voor vogels die daar foerageren. En in tegenstelling tot bijvoorbeeld meeuwen, braken deze vogels niet gemakkelijk stukjes uit, waardoor het onverteerbare materiaal zich opstapelt in de maag. En zo de vogel vanuit de maag vergiftigt.
Naast giftige stoffen die vrijkomen, kunnen grote stukken plastic de ingewanden dus ook beschadigen of de dieren een oncomfortabel gevoel geven. Hollis hoopt dat hij door een beter inzicht in de verschillende soorten opgegeten plastic kan bepalen waarom de vogels plasticvervuiling als voedsel aanzien. Hij kijkt dan naar de omvang, vorm en kleur. Ook probeert hij erachter te komen welk plastic het meeste schade aanricht.
Bron:
©AnimalsToday.nl Sophie Jongma