Plastic tasjes, wie heeft ze niet? Toch is het de Europese Unie een doorn in het oog, vooral die gratis dunne tasjes. Er moeten dan ook veel minder milieuvervuilende plastic tassen en zakjes gebruikt worden.
Uit onderzoek blijkt dat een gemiddelde Europeaan 175 tasjes per jaar gebruikt. Denen gebruiken per jaar het minste aantal tasjes, namelijk vier. Een aantal landen als Portugal, de Baltische staten, Polen, Slovenië en Slowakije staan bovenaan met ieder 466 stuks. In vergelijking met deze landen doen de Nederlanders het nog redelijk met 71 tasjes per jaar. Nederlandse supermarkten hebben in 2011 het goede voorbeeld gegeven door geen gratis tas meer te verstrekken aan de klant.
De Europese Commissie wil het eenmalig gebruik van de tasjes met 80% terugdringen. Volgens Europees Commissaris Potočnik zijn de tasjes een ramp voor het milieu. Vaak al na éénmalig gebruik wordt het tasje weggegooid. Ieder jaar komen op deze manier 8 miljard plastic tasjes op straat terecht, of in het water. Ongeveer 94% van alle Noordzeevogels heeft plastic in de maag.
Potočnik heeft nu bij de Europese Commissie het voorstel ingediend om de plasticstroom in te dammen. Alle Europese lidstaten mogen nu zelf bepalen of zij kiezen voor een verbod op het gebruik van tasjes, een heffing of welke methode ook, als er maar minder tasjes komen. Denemarken en Ierland hebben al een maatregel ingesteld. In beide landen moet de consument betalen voor een tasje, met als gevolg dat zowel Denen als Ieren slechts vier tasjes per jaar gebruiken.
Volgens de Europese Commissie worden jaarlijks 100 miljard tasjes verspreid in de EU, waarvan 8 miljard exemplaren op straat of in het water terechtkomen. Het afbreken van deze enorme afvalberg duurt honderden jaren. Hierdoor zijn sommige delen van de oceaan veranderd in een plastic soep. De lidstaten en het Europees parlement spreken zich binnenkort uit over de plannen van Potočnik.
Bron: Volkskrant.nl ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven