Aan de kust in het Zuiden van Spanje is een dode potvis aangespoeld. Het dier bleek maar liefst 17 kilo aan plastic te hebben opgegeten. Het plastic wat is gevonden wordt vooral gebruikt door kastuinders die tomaten en andere groenten leveren aan Britse, maar ook Nederlandse supermarkten.
Onderzoekers waren geschokt toen ze autopsie op de potvis pleegde. Zo’n 59 verschillende stukken plastic werden in het dier gevonden, waaronder transparant dik folie wat wordt gebruikt in de tuinbouwindustrie van Granada en Almeria.
Daar bleef het helaas niet bij. Plastic zakken, een kleerhanger, een ijsbreker, 9 meter touw, 2 stukken tuinslang, 2 bloempotten en stukken matras werden in de maag van de potvis gevonden. Het plastic blokkeerde de maag waardoor het dier uiteindelijk is gestorven.
De kassen in Almeria produceren 2,4 ton plastic afval per jaar. Het is de bedoeling dat het plastic naar speciaal daarvoor bestemde afvalcentra gaan, maar in de praktijk blijkt een grote hoeveelheid in rivierbeddingen terecht te komen waarna het in zee eindigt.
Er leven nog slechts 1.000 potvissen in de Middellandse Zee. De dieren kunnen wel 60 jaar worden maar helaas redden de meesten dat niet. Ze raken verstrikt in drijfnetten, worden geraakt door schepen of komen te overlijden zoals het in Spanje aangespoelde dier door de gevolgen van plastic in het water.
Per jaar komt naar schatting 4,7 miljoen ton plastic in de zee terecht. Dat is zo’n 12.000 ton per dag.
De gevolgen zijn desastreus. UNEP, de milieuafdeling van de Verenigde Naties, schat dat zeeafval jaarlijks 100.000 zeezoogdieren en minstens één miljoen zeevogels het leven kost.
Bron ©PiepVandaag.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
3 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Laten we een voorbeeld nemen aan een ontwikkelingsland als Rwanda. Reeds sinds jaren is er een totaal verbod op plastic tassen. Bij binnenkomst luchthaven is de niets vermoedende reiziger verplicht zijn plastic tassen in te leveren. Klasse. Dat kan toch ook in de ” beschaafde” wereld.
Dan had het handig geweest als de makers van dit berichtje er ook de foto,s bij gedaan had.
Met alle respect voor de gedane moeite maar foto`s spreken meer dan tekst.
We moet dus potvissen kweken om onze troep weer op te ruimen, dan kan de mens tenminste lekker doorgaan met rotzooi dumpen in zee.
Lekker he vis, met je eigen afval, ook zo gezond.