Een grijze zeehond is afgelopen week gevonden aan de kust van het Britse Norfolk, met plastic om haar nek. Ze was hierdoor ernstig gewond geraakt, en had hulp nodig om het voorwerp om haar nek kwijt te raken.
Helaas komt het regelmatig voor dat op het strand van Horsey, in het graafschap Norfolk, zeehonden in nood worden aangetroffen. Niet alleen omdat de dieren vanwege een natuurlijke oorzaak in de problemen zijn geraakt, maar ook door het afval dat in zee rond drijft.
Zeehondenredders Friends of Horsey Seals hebben al menig onfortuinlijk dier op het strand geholpen. Ook de jonge grijze zeehond die afgelopen week werd gespot hebben zij weten te vangen en overgebracht naar de opvang voor wilde dieren van dierenbescherming, East Winch Wildlife Centre. Daar is ze met behulp van een tang bevrijd van het plastic om haar nek. Het materiaal had diepe sneden veroorzaakt, wat veel pijn moet hebben gedaan.
Another seal’s been injured by plastic in Norfolk. She was rescued by @HorseySeals and is now being looked after by @RSPCA_official. https://t.co/1ykAx9UZWp pic.twitter.com/X0ZIPuoSsh
— ITV News Anglia (@itvanglia) October 24, 2019
´Flowerpot´, zoals de zeehond genoemd is, heeft voorlopig nog zorg en medicatie nodig om van haar wonden te herstellen.
Alison Charles van het opvangcentrum geeft aan:
“Eerder deze maand hebben we een hartverscheurende mijlpaal bereikt, sinds 2008 hebben we de 50e zeehond opgenomen met een ring om haar nek. De maand is nog niet voorbij en nu zitten we al op 51. Het is verontrustend en frustrerend dat deze arme zeehonden gewond raken door ons afval.”
Dit jaar zijn tot nu toe negen zeehonden opgenomen met wonden in hun nek. Verwondingen door frisbees komen nogal eens voor, zoals op Animals Today meermaals te lezen was. Een groep mensen die zich aantrekt dat zeehonden het slachtoffer worden van achtergelaten frisbees, heeft onlangs alle 255 frisbees in 2 winkels in Gorleston-on-Sea en Hemsby gekocht en met winkeliers afgesproken om dit speelgoed voortaan niet meer te verkopen.
#GNvdD: Zeehond van ernstige verwonding hersteld en vrijgelaten
Hoe naar het ook is dat Flowerpot verstrikt is geraakt in afval, ze heeft gelukkig op tijd de hulp gekregen die ze nodig had.
“Als ze niet gered was, zou ze het waarschijnlijk niet hebben overleefd met dat ding om haar nek. Het zou haar beperkt hebben in haar bewegingen en haar kwetsbaar hebben gemaakt voor roofdieren. Ook zou ze zelf niet meer hebben kunnen jagen.”
Veel andere (zee)dieren die het slachtoffer zijn van ons afval, worden niet gevonden. Zij sterven ongezien.
Bron:
©Animals Today Angelique Lagarde