Dat de plasticvervuiling een groot probleem is kan inmiddels niemand ontgaan zijn. Uit nieuw wetenschappelijk onderzoek blijkt de hoeveelheid afval in zee inmiddels zo groot te zijn, dat elk op de Britse kust dood aangespoeld zeezoogdier plasticdeeltjes in de maag heeft.
Zeehonden, dolfijnen en walvissen: 50 zeezoogdieren die dood aan werden aangetroffen op Britse stranden hadden plastic binnen gekregen. Wetenschappers van de universiteit van Exeter and Plymouth Marine Laboratory (PML) ontdekten in de lichamen van de dieren vooral microplastics. 84 procent hiervan betrof synthetische vezels, die vooral worden afgegeven door kleding, visnetten en tandenborstels. Daarnaast werden kleine fragmenten aangetroffen van grotere stukken plastic, zoals plastic flessen en microplastics die in cosmetica verwerkt worden.
Niet verrassend
Volgens de onderzoeksleider zijn de resultaten weliswaar schokkend, maar niet verrassend:
“We weten nog niet wat het effect van microplastic en de chemicaliën op en in het materiaal, is op zeezoogdieren. Er is meer onderzoek nodig om beter te begrijpen wat de potentiële invloed is op de gezondheid van dieren.”
De lichamen van tuimelaars, gewone zeehonden, dwergpotvissen en witsnuitdolfijnen werden onderzocht. Dr. Penelope Lindeque, hoofd van de PML onderzoeksgroep naar zeeplastic noemt de resultaten verontrustend:
“De afgelopen jaren hebben we microplastic gevonden in bijna alle soorten zeezoogdieren die we onderzocht hebben.“
Ook blijkt uit de studie, die ondersteund wordt door Greenpeace, dat de dieren die overleden waren aan infectieziekten meer plastic in hun maag hadden. Wat dit betekent voor het effect dat microplastics hebben op zeedieren is nog niet duidelijk, maar het is zeker zorgelijk te noemen.
Groot probleem
Volgens Louise Edge van Greenpeace UK toont het onderzoek aan hoe groot het probleem is van de plastic vervuiling in zee. Ze vindt dat de overheid en grote bedrijven veel meer moeten doen om het gebruik van plastic terug te dringen.
Bron:
©Animals Today Angelique Lagarde