Een derde van de dode schildpadden die aangetroffen worden op stranden in Nieuw-Zeeland, heeft plastic ingeslikt. De meest voorkomende plastic producten in de ingewanden van de zeedieren zijn tasjes voor eenmalig gebruik.
Vele schildpadden en andere zeedieren sterven een vreselijke, langzame dood en wij mensen zijn daar verantwoordelijk voor. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst een derde van de gestorven schildpadden in Nieuw-Zeeland op een zeer onnatuurlijke manier is overleden. Volgens Dan Godoy van de Massey Universiteit vergissen de dieren zich; ze verwarren zachte plastic producten met kwallen en slikken deze in. Daardoor raakt het darmkanaal van de schildpadden geblokkeerd.
“Ze kunnen geen voedsel meer verteren, waardoor ze een langzame dood sterven. In de schildpadden die ik bekeken heb, en wat ik ook verneem uit onderzoeken die in andere werelddelen plaatsvinden, zijn het vooral de zachte, witte, doorzichtige plastic producten die worden opgegeten: plastic tasjes dus.”
Plastic rotzooi oorzaak gruwelijke dood
Godoy heeft zo’n 80 gestrande, dode zeeschildpadden onderzocht in de afgelopen zes jaar. Volgens hem was het plastic voor ongeveer de helft van de dieren die het kunststof in hun lichaam hadden, de doodsoorzaak. Hij trof vreselijke dingen aan: dieren waarbij de darmen geperforeerd waren door harde stukjes plastic en vislijn dat door de darmwand had gesneden. Het gevolg was dat de reptielen een zeer pijnlijke dood zijn gestorven. Godoy:
“Zeeschildpadden zijn niet de enige dieren, we zien plastic in steeds meer dieren terug, zoals zeevogels en walvissen.”
Roep om maatregelen
In Nieuw-Zeeland worden jaarlijks meer dan een miljard plastic tasjes weggegooid. De overheid wordt al langer onder druk gezet door lokale organisaties, milieuorganisaties en schoolkinderen om actie te ondernemen hiertegen, maar tot nu toe is er weinig gedaan. Volgens Godoy had minister van Milieu Nick Smith eerder uitgesproken dat er geen maatregelen tegen plastic tasjes nodig waren, omdat het maar zo’n klein deel uit zou maken van de totale afvalstroom. Godoy is het daarmee volstrekt oneens:
“Het heeft een enorme invloed, want tasjes zien eruit als een natuurlijke prooi. Ze komen in de oceaan terecht, breken niet af en drijven in de waterkolom tot ze ingeslikt worden of een dier erin verstrikt raakt.”
“Het gaat om onnodige producten die symbool staan voor onze wegwerpmaatschappij, waarin we veel gebruik maken van producten voor eenmalig gebruik.”
Op sommige plekken aan de oost- of westkust van Zuid-Amerika wordt zelfs in alle gestrande zeeschildpadden plastic gevonden.
Petities
Twee derde van de burgemeesters in het land hebben nu een open brief ondertekend, waarin de centrale overheid gevraagd wordt een verplichte bijdrage voor plastic tasjes in te stellen, of toe te staan dat de lokale autoriteiten hierover een beslissing nemen. Twee studenten hebben vorige week handtekeningen aan de regering aangeboden in de hoofdstad Wellington. De petitie van de 12-jarige Caitlyn Petrie and Imogen Yates-Aitken uit Carisbrook om plastic tasjes te verbieden werd door 3600 mensen ondertekend. Intussen is er ook een tweede petitie actief, opgezet door studenten uit Wellington, met als doel consumenten te laten betalen voor het gebruik van plastic tasjes. Deze petitie is inmiddels ruim 13.000 keer ondertekend.
Wil je ook je handtekening zetten voor het heffen van een toeslag van 10 cent op plastic tasjes in Nieuw-Zeeland? De petitie van Change.org. teken je hier.
Een andere bezorgde Nieuw-Zeelander wil het parlement overhalen een verbod op plastic tasjes in te stellen in 2020. Ook hij heeft hiervoor een petitie opgezet. Teken het hier.