Na Schotland, Wales en Noord-Ierland is Engeland het laatste land van het Verenigd Koninkrijk dat nu ook belasting heft op de plastic tas. En met succes. Volgens de nieuwe regels, geïntroduceerd in oktober 2015, moeten alle winkelier, die meer dan 250 medewerkers in dienst hebben, 5 pence in rekening brengen voor elk plastic tasje dat ze meegeven.

plastic tasjes
Een zwaan heeft haar nest gebouwd van (plastic) afval | Foto: Wikimedia Commons

Forse daling
De resultaten zijn na dik een half jaar verbluffend. In 2014 zijn er in het Verenigd Koninkrijk meer dan 7 miljard plastic tasjes uitgedeeld. In het eerste half jaar van de nieuwe maatregel is dit getal al gedaald naar 640 miljoen, een daling van ruim 85%. Doordat ze een vergoeding moeten betalen voor een plastic tasje, nemen mensen vaker een eigen tas mee als ze gaan winkelen.

In het hele Verenigd Koninkrijk is het percentage van het verbruik in plastic tassen gedaald. In Schotland, Wales en Noord-Ierland was de heffing op plastic tasjes al een paar jaar van kracht. In die jaren is de uitgifte van plastic tasjes in die landen gemiddeld met 75% gedaald. De opbrengst van de verkochte tasjes, zo’n 30 miljoen pond, gaat naar goede doelen. Naar aanleiding van dit grote succes, wordt er nu gekeken of de heffing op plastic tasjes ook bij kleinere ondernemingen kan worden toegepast; dit gebeurt in Schotland en Wales al wel.

plastic tasjes
Reiger slikt vis in plastic zak door | Foto: Wikimedia Commons

Minder afval op vuilnisbelt en in zee
De regeling moet het milieu helpen door de hoeveelheid kunststof te verminderen die eindigt op de vuilnisbelt of de zee wordt ingeblazen. Geschat wordt dat er ieder jaar ruim 8 ton plastic in de oceanen terechtkomt en uit recent onderzoek blijkt dat plastic geproduceerd in het Verenigd Koninkrijk uiteindelijk zelfs zijn weg weet te vinden naar de ijskoude wateren van het Noordpoolgebied. Volgens Therese Coffey, Minister van Milieu, brengt de vermindering niets dan goeds:

“Het betekent dat ons kostbare zeeleven veiliger is, onze gemeenschap schoner en toekomstige generaties worden niet opgezadeld met bergen van plastic, die er honderden jaren overdoen om af te breken.”

Wat kun jij doen?
Wil jij je eigen afval op een eenvoudige manier verminderen? Hieronder wat tips die er al snel voor zorgen dat je een veel minder volle prullenbak hebt:

  • Koop groente en fruit zoveel mogelijk zonder verpakking, de verpakking is onnodig want groente en het fruit hebben van zichzelf al een verpakking: de schil. Of neem je eigen verpakking mee, zoals katoenen tasjes en glazen potten.
  • Probeer verpakkingen opnieuw te gebruiken. Er is altijd wel een kleuterschool blij te maken met jouw lege eierdoosjes of een kennis die je lege glazen potjes wel kan gebruiken om eigengemaakte jam in te bewaren.
  • Koop groot in. Een grotere verpakking zorgt voor minder afval dan meerdere kleine verpakkingen.
  • Koop een herbruikbaar flesje voor je water en neem je eigen koffie/thee mee voor onderweg, dat is ook nog eens een stuk goedkoper.
  • Wat je verder ook met je afval doet, probeer op z’n minst alles te recyclen. Papier in de papierbak, glas in de glasbak, plastic in de daarvoor bestemde zakken, kleding in de kledingbak en verf en andere chemische stoffen in de chemiebak.

Bron ©PiepVandaag.nl Sophie Janssen