Fotocamera’s die de biodiversiteit monitoren in de wateren rond de Noordpool (sommige op een diepte van 2.500 meter) laten een toename van plastic afval zien op de bodems van de ver noordelijke wateren.
Wetenschappers bestudeerden duizenden foto’s van de zeebodem gemaakt in 2011 tussen Groenland en het Noorse eiland Spitsbergen. Melanie Bergmann van het Alfred Wegener Institute voor Polar and Marine Research (AWI) is geschokt door de hoeveelheid plastic afval wat te zien is op de foto’s. In een gedetailleerde analyse zijn foto’s uit 2002 naast die van 2011 gelegd. In 2002 was op 1% van de foto’s plastic te zien. In 2011 is een verdubbeling geconstateerd.
Bergmann zegt dat 2% niet veel lijkt, maar de hoeveelheid plastics die aangetroffen is op de bodem van de wateren zo ver in het noorden is groter dan de hoeveelheid die gevonden is diep in de zee in de buurt van Lissabon, Portugal.
Volgens de studie is 70% van het afval op de één of andere manier reeds in contact gekomen met diepzee organismen. Onder de omstandigheden van de diepe zee (donker en koud) blijft het plastic eeuwen liggen.
Bron ©PiepVandaag.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?