Uit onderzoek wat vandaag verschijnt in eLife, blijkt dat planten in staat zijn precieze berekeningen te maken om de nacht te overleven.

Zandraket - wiskunde
Zandraket | Foto: Wikimedia Commons

Een simpel plantje, zandraket genaamd (Arabidopsis thaliana) berekent precies hoe hij om moet springen met zijn voorraad voedsel gedurende de nacht. Overdag immers voedt de plant zich door energie te halen uit zonlicht, waarmee koolstofdioxide omgezet wordt in suikers en zetmeel. ’s Nachts is er geen energie in de vorm van zonlicht en moet de voorraad worden aangesproken en wanneer dit niet accuraat gebeurt, verhongert de plant.

Alison Smith, één van de onderzoekers zegt:

“Gebruikt de plant zijn energievoorziening te snel, hongeren ze als het op is uit en stoppen ze met groeien. Wanneer de voorraad juist te traag gebruikt wordt, is een deel verspild.”

Nauwkeurig

De plant calculeert het zo uit dat de voorraad bij zonsopkomst precies op is. Ook wanneer de nacht onverwacht vroeger inzet of de bevoorrade voeding afwijkt kan de plant de consumptiesnelheid exact inschatten. Het rekenwerk vindt plaats in de bladeren. De plant verzamelt informatie over de voorraad en schat de tijd totdat de zon weer opkomt, gebruikmakend van een biologische klok. Heeft de plant de informatie bij elkaar, dan deelt hij de voorraad door de tijd die de nacht nog duurt, met als resultaat dat bij zonsopkomst nog 5% voorraad aanwezig is.

Bron: Scientias.nl ©PiepVandaag.nl