In augustus werd bekend gemaakt dat zo’n 46.000 vierkante meter aan beschermde natuur in de Braziliaanse Amazone zou worden opengesteld voor de mijnbouw. De Braziliaanse overheid heeft dit plan nu teruggetrokken. Wereldwijd was er veel kritiek vanuit activisten, journalisten en bekende Brazilianen zoals model Gisele Bündchen. Een grote overwinning voor milieu-activisten, volgens veel journalisten.

Amazonegebied
Plan mijnbouw in Amazonegebied teruggetrokken | Foto: Wakx via Compfight cc

Zo groot als Denemarken
Het ging om een reservaat ter grote van Denemarken genaamd Renca. De Braziliaanse overheid hief de status van beschermd natuurgebied in augustus op. Een rechter blokkeerde kort hierna het besluit van de overheid. Het gebied is rijk aan goud, koper en andere mineralen. Het besluit van de Braziliaanse overheid was, volgens de Braziliaanse senator Randolfe Rodrigues, de ‘grootste aanval’ op het Amazonegebied in de laatste 50 jaar.

Ondanks het besluit van de overheid om het plan terug te trekken houdt de minister voor Mijnbouw en Energie vast aan zijn ideeën:

“Brazilië moet groeien en banen creëren, investeringen op het gebied van mijnbouw aantrekken en het economisch potentieel van deze regio benutten.”

In augustus beweerde de Braziliaanse overheid dat dit gebied opgeofferd moest worden om een boost te geven aan de economie, om de export te verbeteren en buitenlandse investeerders aan te trekken. Het besluit paste bij de tendens van de huidige Braziliaanse overheid om de hoeveelheid beschermde natuurgebieden te verminderen én de rechten van inheemse bevolkingsgroepen te negeren zodat bedrijven de gebieden kunnen gebruiken voor mijnwinning.

Amazone
Foto: laszlo-photo / Foter.com / CC BY

Verlies Amazonegebied
Het Amazone-regenwoud is het grootste regenwoud op aarde. Het wordt niet voor niets de groene longen van onze planeet genoemd. 60% van het Amazone-regenwoud bevindt zich in Brazilië. Het wordt gekenmerkt door de unieke biodiversiteit en de complexiteit van de ecosystemen. Een op de tien plant- en diersoorten op aarde komt hier voor. Er worden vandaag de dag nog steeds nieuwe dieren- en plantensoorten gevonden in het Amazonegebied. Maar de Amazone wordt ernstig bedreigd door onder meer ontbossing en vervuiling. Het terugdringen van ontbossing in het Amazonegebied wordt als vitaal gezien om de gevolgen van klimaatverandering en opwarming van de aarde te beperken. Zo is het regenwoud van de Amazone een van de grootste natuurlijke opslagplaatsen op land van CO2 in de wereld. Bomen nemen CO2 op en leggen dit vast in stam, takken en bladeren. Dit enorme koolstofreservoir draagt bij aan de afremming van de opwarming van de aarde. Maar tijdens het kappen van bomen komt de omgezette CO2 vrij. De bomen zorgen daarnaast voor het omzetten van koolstofdioxide in zuurstof. In 2015 waarschuwde de WWF dat in 2030 een kwart van de Amazone verloren kan zijn gegaan als er niet snel extra maatregelen worden genomen.  Het is daarom van cruciaal belang dat de overheid van Brazilië en andere landen in Zuid-Amerika in actie komt om de groene longen van onze aarde te beschermen.

Bron: La Chispa ©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer