Las Palmas (Spanje) zou de bestemming zijn voor ´s werelds eerste octopuskwekerij zijn. Maar door de massale sterfte van octopussen in gevangenschap en openbare demonstraties gaan de plannen van Nueva Pescanova niet door. Deze zijn wegens wetenschappelijke en ethische redenen stilgelegd.

eerste octopuskwekerij
Plan voor eerste octopuskwekerij ter wereld opgeschort | Foto: publiek domein

Naar aanleiding van de groeiende vraag naar octopussen op internationale markten, beloofde Nueva Pescanova in 2023 de eerste industriële octopuskwekerij ter wereld te openen in Las Palmas.

Eerste octopuskwekerij

Het visbedrijf heeft met het oog op aantrekkelijke internationale transacties wetenschappelijke tests laten uitvoeren om voortbestaan van octopussen in gevangenschap te kunnen garanderen. Echter bleken wetenschappers niet in staat te zijn de in gevangenschap geboren octopussen in leven te houden. Aan Nueva Pescanova verwante bronnen:

“Octopussen in gevangenschap sterven kort na de geboorte. Het is onmogelijk om de industriële productie onder deze omstandigheden in stand te houden.”

Baby octopus Lourditas

De wetenschappelijke mijlpaal van een succesvolle geboorte van een baby-octopus in gevangenschap werd als een wonder beschouwd. Maar de kleine Lourditas heeft de daarop volgende tests van het onderzoekscentrum Pescanova Biomarine Center echter niet doorstaan.

Rapport: Plannen voor grootste octopuskwekerij zijn roekeloos

Financiële fiasco

Naast het falen van de productie van octopussen, kampt Nueva Pescanova al jaren met financiële problemen. De bouw van de kwekerij is inmiddels stilgelegd. De haven van Las Palmas heeft dit bevestigd. Er vindt momenteel dus geen activiteit plaats met betrekking tot het oorspronkelijke plan.

President van de havenautoriteit van Las Palmas, Beatriz Calzad:

“Wat we weten en het weinige dat ze ons hebben verteld, is dat het visbedrijf zelf aan het heroverwegen was of het wel of niet zou doorgaan met het project. Daarom wordt dit project helemaal niet hervat totdat er nieuwe ontwikkelingen zijn.”

Kritiek

Waar de een de octopus ziet als een delicatesse, ziet de ander een uniek wezen met gevoel. De Netflix film My Octopus Teacher die in 2020 in premiere ging, heeft hieraan een bijdrage geleverd door meer bewustwording te creëren van de hoge mate van gevoeligheid en intelligentie van dit fascinerende waterdier. Zo zijn octopussen bijvoorbeeld in staat om problemen op te lossen en hierbij hulpmiddelen te gebruiken.

Kijktip op Netflix: My Octopus Teacher

In Spanje gingen dierenliefhebbers de straat op om te demonstreren tegen het plan van Nueva Pescanova. Ook directeur van AnimaNaturalis Aïda Gascon sprak zich publiekelijk uit over de komst van de kwekerij waar octopussen in een tank in gevangenschap leven en waar hun biologische en emotionele behoeften niet worden gerespecteerd. Gascón zegt hierover:

“Octopussen zijn uiterst complexe dieren. Hun gedistribueerde brein, hun vermogen om problemen op te lossen en hun gevoeligheid maken elke vorm van kweken in gevangenschap tot een lijdensweg. We kunnen niet toestaan dat bedrijven spelen met de levens van wezens die zo complex zijn als octopussen, in naam van de winstgevendheid. Het mislukken van dit project zou voor ons een les moeten zijn: er zijn grenzen die niet overschreden mogen worden bij de uitbuiting van dieren.”

Milieu

Het plan voor de bouw van de octopuskwekerij op industriële schaal zou naast het toebrengen van vreselijk dierenleed, tevens grote water- en luchtverontreiniging met zich meebrengen en bovendien een ernstige bedreiging vormen voor de natuurlijke flora en fauna in de omgeving.

Kortom: de groeiende bewustwording van het welzijn van de octopus treedt steeds verder naar de voorgrond, terwijl het industrieel kweken van octopussen voorlopig vanwege wetenschappelijke redenen moet plaatsnemen op de achtergrond.

Bron:

#GNvdD: Californië tweede staat in VS die octopuskweek verbiedt

Nieuw wetsvoorstel in VS om octopuskweek te verbieden

©AnimalsToday.nl Jennie Cools