Pingu, zoals de jonge pinguïn genoemd wordt, legde drieduizend kilometer af en meerde aan in Nieuw-Zeeland. Normaal bevindt deze soort zich aan de randen van Antarctica. Dat is waarom inwoners van het stadje Birdlings Flat er raar van opkeken toen ze deze verdwaalde Adéliepinguïn spotten.
Toen afgelopen maand de kleine Adéliepinguïn werd gesignaleerd aan de baai van een Nieuw-Zeelands stadje, waren onderzoekers en wetenschappers verrast. Deze soort laat zich niet vaak zien en zeker niet aan de kust van dit land. Adéliepinguïns hebben hun thuis gevonden op de randen van Antarctica, waar ze het tot nu toe goed maken. Op verschillende stukken ijzig land kan deze pinguïnsoort zich juist vermenigvuldigen en meerdere koloniën opzetten.
https://twitter.com/steffanvds/status/1233771152486608897
Schildwachten
Jammer genoeg geldt dat niet voor alle plekken op de wereld. Daar verliezen meer pinguïns de ruimte en het ijs om een geschikt thuis te creëren. Deze diersoort is net als de kanarie een perfect waarschuwingsdier. “Alle soorten pinguïns zijn als mariene schildwachten. Als ze het slecht doen, geven ze ons een vroeg signaal dat er iets niet goed gaat”, legt Otago University zoölogie professor Philip Seddon uit. Het feit dat een Adéliepinguïn zich laat zien in Nieuw-Zeeland is een belangrijk signaal.
Native to the Antarctic, an Adelie penguin was found in New Zealand’s south-eastern shores, at least 3,000 km away from his natural home.
The tired animal was first spotted by locals and lovingly named ‘Pingu’. It has now been released back into the wild after being treated pic.twitter.com/hAn2xFX0n8
— TRT World (@trtworld) November 15, 2021
Vrijlating
Onderzoekers waren snel bij het dier om te kijken hoe het zich daar kon bevinden. Maar zeker ook om het kleine dier terug te kunnen brengen naar zijn natuurlijke habitat en geliefde soortgenoten. Thomas Stracke van Christchurch Penguin Rehabilitation werd meteen gebeld. Tegen de media vertelt hij over het wonderlijke geval:
“Behalve dat hij een beetje uitgehongerd en ernstig uitgedroogd was, was hij er eigenlijk niet zo slecht aan toe, dus gaven we hem wat vocht en wat vissmoothie.”
Pingu werd na dit goede nieuws aan de kust van Antarctica vrijgelaten.
“Ik had hem liever op een speciale vlucht gekregen dat personeel op Scott Base dropt, maar het Department of Conservation vertelde dat dat idee niet haalbaar was.”
Onderzoek voor de toekomst
Dit is misschien een leuk verhaal dat goed afloopt, maar het mag niet vaker gebeuren. Helaas is dat niet helemaal tegen te gaan. Van een kolonie met 18.000 koppels Adéliepinguïns overleefden in 2019 maar twee kuikens. Deze ramp had zich vier jaar daarvoor ook al afgespeeld en zal vaker voorvallen. Klimaatverandering blijft invloed hebben op het leven van dieren rond de ijskappen. Gelukkig zijn steeds meer mensen zich bewust van deze gevolgen en is er meer geld en personeel beschikbaar om onderzoek te doen. De uitkomsten hiervan kunnen niet alleen deze diersoort een toekomst bieden, maar ook zoveel andere dieren die de ijskappen hun huis noemen. Dan hoeft kleine Pingu ook nooit meer zijn huis kwijt te raken.
Bron:
©AnimalsToday.nl Maury Senden