Pimpelmezen in Duitsland, België en Nederland worden bedreigd door een tot nu toe onbekende ziekte. Alleen al in Duitsland zijn zeker 20.000 dode en zieke pimpelmezen gemeld en ook in ons land zijn inmiddels gevallen bekend. Het lijkt te gaan om een nieuwe, besmettelijke bacteriële ziekte, die niet gevaarlijk is voor mensen. Wie een dode pimpelmees aantreft wordt verzocht dit te melden bij Sovon of het DWHC.
Het vermoeden is dat de ziekte wordt overgedragen via voederplaatsen en waterbadjes, al is dat nog niet zeker, aldus de Duitse natuurorganisatie NABU. De symptomen zijn lusteloosheid en apathie, gebrek aan eetlust, niet kunnen slikken, geen reflex om weg te vliegen als mensen naderen, kopveren die uitvallen, een verfomfaaid verenkleed dat bol staat, mogelijk verkleefde oogleden en ademhalingsproblemen. NABU meldt dat het gaat om een ziektebeeld dat niet eerder bij andere vogelsoorten is waargenomen en dat het alleen pimpelmezen betreft.
De meeste besmettingen zijn tot nu toe gemeld in de Duitse deelstaat Rheinland-Pfalz, niet ver van Zuid-Limburg, maar ook uit het Saarland, Hessen en in delen van West-Niedersaksen zijn veel zieke en dode pimpelmezen waargenomen.
Geen corona maar bacterie
Het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) van de Universiteit Utrecht heeft inmiddels ook enkele zieke pimpelmezen uit Nederland onderzocht en ontdekte dat van de 5 onderzochte mezen er 4 een longontsteking hadden. Hoewel dit lijkt op de symptomen van COVID-19 wordt dit vrijwel uitgesloten, omdat het zou gaan om een bacteriële ziekte, geen virusinfectie, aldus de Duitse natuurbeschermingsorganisatie NABU.
In onderstaande video is een pimpelmees te zien die vermoedelijk ziek is en tekenen van apathie vertoont:
.
Hygiëne staat voorop
Het DWHC heeft een aantal adviezen opgesteld voor mensen die vogels bijvoeren en vogelbadjes in de tuin of op het balkon hebben:
- Maak voedertafels (grondig spoelen) en vogelbaden iedere dag schoon. Laat ze eerst opdrogen, alvorens ze opnieuw te gebruiken.
- Ontsmet voedertafels en vogelbaden regelmatig. Een geschikt ontsmettingsmiddel is bijvoorbeeld een verdunde huishoudbleekwater oplossing (5% natriumhypochloride), of een ander desinfectiemiddel. Daarna goed afspoelen met water en goed laten drogen.
- Verplaats de voedertafels regelmatig om te voorkomen dat ziekteverwekkers zich onder de voedertafel kunnen ophopen.
- Bij sterfte van tuinvogels is het raadzaam om minder te voeren; nog beter is het om het voeren gedurende 2 – 4 weken te stoppen.
Bij bovenstaande tips is ook de persoonlijke hygiëne van belang, dus het advies luidt om nadien de handen goed te wassen en het liefst gebruik te maken van plastic wegwerphandschoentjes. In Vlaanderen geeft de vogelbescherming het advies om zieke mezen in een kartonnen doos te doen en contact op te nemen met de dichtstbijzijnde vogelopvang; de Nederlandse Vogelbescherming adviseert daarentegen om zieke vogels met rust laten, omdat vogelasielen ze niet altijd aannemen vanwege het besmettingsgevaar.
Meld dode pimpelmezen
Om inzicht te krijgen in de verspreiding van de ziekte wordt verzocht om dode (pimpel)mezen te melden bij Sovon, of op de website van DWHC via de link Meld hier uw dode dier. Wel wordt benadrukt dat niet iedere dode vogel opgehaald kan worden voor onderzoek. In Vlaanderen vraagt de Belgische vogelbescherming om dode pimpelmezen te melden via email: meldpunt@vogelbescherming.be.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Bart van Riel