In natuurgebied Herperduin bij Oss zijn pimpelmeesjes aangetroffen die met plakfolie waren vastgeplakt aan een boom. Vermoedelijk gaat het hier om een bestrijding tegen de eikenprocessierups. Dierenambulance Maasland waarschuwt voor het gevaar van het gebruik van folie.

plakfolie
Pimpelmeesjes vast in plakfolie aan boom | Foto: Dierenambulance Maasland

In natuurgebied Herperduin werden wandelaars tijdens hun uitje geconfronteerd met een eigenaardige vertoning. Zij ontdekten een aantal pimpelmeesjes die hulpeloos zaten vastgeplakt rondom de stam van een boom. De wandelaars hebben vier van de vogeltjes kunnen redden. Deze hebben het voorval zonder verwondingen overleefd en zijn goed opgevangen. Voor de andere pimpelmeesjes die aan het folie zaten, was het al te laat.

Plakfolie

Dierenambulance Maasland is zeer ontdaan van de situatie:

“Waarom doe je in hemelsnaam zoiets? Wij snappen het niet. Er is dan ook melding van gemaakt. Dit mag naar onze mening niet ongestraft blijven.”

Ongeacht de mogelijk goede intentie om bomen tegen de processierups te beschermen, is deze niet de juiste aanpak. Bovendien is de rups in deze tijd van het jaar nog niet actief. Dierenambulance Maasland:

“En de vogel is de natuurlijke vijand van de eikenprocessierups. Dus hang vogelhuisjes op in plaats van plakstrips!”

pimpelmezen
Pimpelmees | Foto: publiek domein

Ook Kennisplatform Processierups benadrukt het gevaar voor bosdieren van het gebruik van plakfolie. Bovendien zou deze bestrijdingsmethode averechts werken. De eikenprocessierups raakt door de folie in de stress en schiet daardoor meer brandharen in de omgeving. Deze brandharen zorgen juist voor de klachten.

plakfolie
Pimpelmeesjes zitten vast aan plakfolie | Foto: Dierenambulance Maasland

Biodiversiteit inzetten

Hoe meer een natuurlijk ecosysteem uit balans is des te groter is de kans op een plaag. Soorten die zich kunnen ontwikkelen zonder natuurlijke vijanden zullen dat ook doen en bij de eikenprocessierups zelfs massaal. Veel gemeenten zuigen de nesten met rupsen uit de bomen of gebruiken zelfs gif, wat ook weer een gevaar oplevert voor andere dieren. Deze aanpak kost veel geld en menskracht, en werkt alleen op de korte termijn. Daarnaast wordt met deze methode niet iedere boom ‘schoongemaakt’. Wat wel werkt is het inzetten van de biodiversiteit. Natuurlijke vijanden zoals koolmezen en inheemse struiken voor insecten zorgen voor een gezond ecosysteem, waarbij eikenprocessierupsen niet de overhand krijgen.

Bron

©AnimalsToday.nl Jennie Cools