De Ziekte van Weil of Leptospirose is een nare bacteriële infectie die net name de lever en de nieren aantast bij mens en dier en zelfs de dood tot gevolg kan hebben. Met name wilde knaagdieren dragen de bacterie over via hun urine, als deze bacteriën dan in contact komen met een wondje of slijmvlies kan er een infectie optreden.
Honden (en fretten) die wel eens zwemmen is het zeker voor aan te bevelen om deze tegen de Ziekte van Weil in te enten, maar ook honden die niet (vaak) zwemmen kunnen via bijvoorbeeld het snuffelen aan rattenurine besmet raken, dus is het ook verstandig om hen goed te vaccineren.
Een paar jaar geleden heeft er een mutatie plaatsgevonden in de leptospiren en beschermt het oude vaccin niet meer goed, gelukkig is er een nieuw vaccin op de markt (L4) dat wel bescherming biedt tegen deze nieuwe vorm van Leptospirose. Dit vaccin moet twee keer gegeven worden met drie weken ertussen en vervolgens jaarlijks om je hond te beschermen.
Helaas zijn er (nog) geen testen op de markt om de antilichamen tegen Leptospirose te meten, dus enten op maat voor Leptospirose kan helaas nog niet. Als een dier de Ziekte van Weil heeft kan dit ook behandeld worden met antibiotica, maar voorkomen is beter dan genezen…
Piet Hellemans, dierenarts
©AnimalsToday.nl