Dierenartsen adviseren in de regel om honden, katten, fretten en konijnen jaarlijks te laten vaccineren. Ik krijg regelmatig de terechte vraag van diereigenaren of dit wel echt nodig is.
Het immuunsysteem van dieren (en ook van mensen trouwens) ontwikkelt zich al als de jongen nog in de baarmoeder zitten, met de eerste moedermelk (=biest) krijgen dieren anti-lichamen van de moeder mee die hen de eerste weken bescherming geven, dit noemen we de passieve immuniteit.
Hierdoor is het dus van belang dat een moederdier goed gevaccineerd is voordat ze jongen draagt en zo dus haar afweer deels door kan geven aan haar nageslacht
Gedurende de eerste levensweken van een jong bouwt deze ook een eigen, actieve immuniteit op. Pas als deze eigen immuniteit goed werkt en de antilichamen van de moeder op beginnen te raken heeft het zin om een dier te vaccineren, dit is bij honden vanaf een week of 6.
Met vaccineren injecteren wij ziektekiemen of delen van ziektekiemen om zo het dier weerstand te geven tegen de echte ziektekiemen en dat het dus niet of minder ziek wordt. Het verschilt per ziektekiem, vaccin-merk en per dier hoe lang zo’n vaccinatie bescherming geeft.
Je wilt zo min mogelijk te vaccineren, maar wel de meeste dieren optimaal beschermen, dan is het dus beter om iets te ruim (dus iets te vaak) te vaccineren dan net te weinig. De meeste dierenartsen passen alternerende vaccinatie schema’s toe, het ene jaar krijgt de hond of de kat de grote cocktail, het andere jaar de kleine. Deze schema’s zijn gebaseerd op gemiddelden uit onderzoeken. Het kan dus best zo zijn dat uw dier minder vaak of juist vaker gevaccineerd moet worden dan het gemiddelde.
De mooiste oplossing hiervoor is het op maat vaccineren, je bepaalt in het bloed de antilichamen tegen de ziektekiemen waartegen je vaccineert en alleen die waarden die laag zijn vaccineer je tegen dat jaar.
Helaas brengt dit onderzoek wel kosten met zich, u kunt hiernaar informeren bij uw dierenarts.
Daarnaast is de gezondheidscontrole, voordat er gevaccineerd wordt, erg belangrijk in mijn ogen. Een dier wat ziek is mag je niet vaccineren, de afweer is dan al druk bezig en kan niet goed reageren op de vaccinatie. Naast het gezond bevinden van uw dier is het sowieso goed om minimaal 1x per jaar een expert goed naar uw dier te laten kijken. Sommige kwalen kunnen dan aan het licht komen voordat er klachten ontstaan en in de regel hoeft er dan veel minder bijgestuurd te worden. Voorkomen is altijd beter dan genezen, dat is ook de reden dat we vaccineren.
©PiepVandaag.nl Piet Hellemans, dierenarts
Strijd mee tegen dierenleed!
Piet Hellemans
Related posts
7 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Dieren en mensen worden veel te vroeg gevaccineerd, dit is zeer schadelijk voor een jong dier.
Dan de vraag zitten in de vaccinaties net als bij mensen ook aluminium, kwik en formaldehyde en waarom, al deze 3 stoffen zijn zeer schadelijk voor het brein en waarom zit het in vaccinaties.
Waarom wil de farmaceutische industrie geen uitleg geven over vaccinaties en wat erin zit.
Vaccinaties leveren veel geld op en ik ben bang dat dat meer de overhand heeft dan het nut.
Mijn honden krijgen ook al een paar jaar geen vaccinaties, want de meeste zijn vrij nutteloos, misschien een beetje uitkijken voor hondeziekte, maar vroeger kregen onze honden ook nooit vaccinaties en hadden we ook geen problemen.
Dierenartsen gaan met hun tijd mee door steeds meer te vaccineren “op maat”. Voor enkele ziekten die in de grote cocktail zitten is het risico in NL niet groot, maar dat risico is natuurlijk ook verlaagd doordat de meeste honden en katten in NL gevaccineerd worden tegen die ziekten. Geen vaccinaties geven aan de hond lijkt me wel risicovol ivm leptospirose (ziekte van Weil), alle honden die drinken van of zwemmen in water waar ratten zwemmen lopen risico op deze ziekte.
Tja, ik kan aan de buitenkant vaak niet zien of mijn hond op het moment van vaccineren ziek is.
En dan kunnen de gevolgen dus groot zijn…….
Ook laat inderdaad niemand zijn kinderen elk jaar vaccineren, en het huidige vaccinatie beleid ligt ook onder vuur………….dus
NEE zeg ik tegen elk jaar vaccineren !
Na jaren van fokken en dus enten van mijn katten ben ik sinds een paar jaar heel anders tegen dat jaarlijkse enten aan gaan kijken. Na het lezen van allerlei onderzoeken ben ik nu van mening dat het enten van een kitten met dode entstof op een leeftijd van 12 weken nog de enige enting is die ik mijn katten wil laten ondergaan.
Verder immuniseer ik mijn katten met homeopatische nosoden tegen katten- en niesziekte. Dit is een natuurlijke en veel gezondere manier van immuniseren dan vaccineren. Bij vaccineren breng je direct in het lichaam de ziekteverwekkers in en wanneer het immuunsysteem net op dat moment niet op z’n best is, kan dit vervelende gevolgen hebben. Zoals het juist krijgen van de ziekte waartegen geënt wordt of erger nog. Dat is de reden dat ik alleen met dode entstof wil laten enten, want in deze enting ziten in ieder geval geen levende ziektekiemen meer in.
Overigens is de niesziekte enting zo goed als waardeloos. De kat kan nog steeds niesziekte krijgen en bovendien duurt de niesziekte niet korten wanneer de kat hiertegen geënt is…
Volgens Amerikaanse onderzoeken is de kattenziekte enting minstens 5 jaar geldig en pas na 5 jaar zou je dus de titer in het bloed van je kat hoeven laten testen. Dat hoeft echt niet elk jaar.
Het elk jaar laten controleren van je kat is ook niet nodig. Alleen wanneer je kat zich anders gedraagt zou ik naar de dierenarts gaan. Tenslotte ga je zelf ook niet elk jaar naar de huisarts om je te laten checken, toch?
Ik vind het wel een goed en beknopt stuk. Jammer dat lang niet alle dierenartsen deze bloedbepalingen (titeren) uitvoeren. Ook valt er nog wat te winnen bij dierenpensions die vaak eisen dat er gevaccineerd is. Ook de titerbepaling is voldoende “bewijs” dat de dieren voldoende weerstand hebben. Menig pension is daarvan nog niet op de hoogte.
Vraagje? Wie laat zichzelf of zijn kinderen ieder jaar/om het jaar inenten met DKTP en BMR?
Niemand denk ik. Worden zwangere vrouwen ingeent als ze zwanger willen worden? Niet he…
Zinloos en zelfs schadelijk om bijna jaarlijks dezelfde shots te laten zetten in onze huisdieren.
Misschien begint iedereen nu moord en brand te schreeuwen, maar ik laat mijn kittens NA 12 weken 1x inenten en na 1 jaar nogmaals. Daarna elk 3e of 5e jaar nog een keer en na 10 verjaardag NOOIT meer.
Jammer dat de titel doet vermoeden dat er ook geluiden over onzin tav vaccineren bestaan en hier geen aandacht aan geschonken wordt vervolgens.
Er is wel genoeg zorg over wat je een in opbouw zijnd jong dier afpakt door 3 verschillende verzwakte xiektenverwekkers in zn lijf te spuiten.
Wordt een dier daar sterker van..of zwakker voor andere aandoeningen maar wel beschernd tegen deze 3 ziekten.
Dierenbezitters net als ouders van kinderen zouden minder eenzijdig voorgelicht moeten worden
Als je je kind niet ent omdat het doormaken van ziekten zelf in jouw ogen de beste manier is om immuniteit te waarborgen…krijg je herinneringsbrieven..en propaganda praat om je in de angst greep te houden
Wat je mening ook is
Zorg dat je beide kanten informatie tot je neemt en niet alleen klakkeloos dierenartsen gelooft .