Er zijn heel wat etenswaren voor ons en middelen in huis aanwezig die giftig kunnen zijn voor honden en katten. Het “giftig”-zijn van bepaalde stoffen is altijd een combinatie van (relatieve) hoeveelheid en de stof zelf. Zo kan een vitamine (A, D, E en K) als je er veel te veel van inneemt giftig zijn, en ook iets simpels als keukenzout kan in hoge dosering giftig zijn voor mens en dier.

giftig
De narcis is giftig voor huisdieren | Foto via Wikimedia Commons

Met relatieve hoeveelheid bedoel ik dat één bonbon van pure chocolade voor een rottweiler minder giftig is dan voor een chihuahua, het gaat namelijk over grammen opgenomen giftige stof per kg lichaamsgewicht.

Sommige honden, en de meeste katten weten, wat ze wel en niet kunnen eten en zullen niet zo snel iets eten wat giftig of slecht voor ze is. Echter, daar zijn veel uitzonderingen op. Voorbeelden van alledaagse middelen in en om het huis die in kleine hoeveelheid al giftig zijn voor hond en kat:

  • Chocolade, met name pure chocolade
  • Lelies en narcissen
  • Koelvloeistof en antivries
  • Druiven en rozijnen (ook pitloze druiven!)
  • Nootmuskaat
  • Otrivin neusspray

Er zijn nog veel meer giftige stoffen in het huis te vinden op gifwijzers zoals deze van DierenDokters. Hier kan je ook vinden wat je moet doen indien je huisdier hier iets van opgegeten heeft; wel of niet laten braken, wel of geen norit geven et cetera. Het is denk ik verstandig om deze lijst eens goed door te nemen, zodat je je realiseert wat er allemaal giftig kan zijn voor je huisdier.

Neem ook altijd direct contact met je dierenarts op voor advies en afspraken, als je ook maar het vermoeden hebt dat je huisdier iets giftigs gegeten heeft. Hoe eerder je een dier laat braken en/ of norit toedient, hoe minder giftige stof er opgenomen kan worden door de darmen en hoe kleiner de kans op sterfte.

Als je jouw dier moet laten braken nadat er iets giftigs gegeten is, doe dat dan niet door zout in de bek van je dier te doen: het is beter om je dierenarts je huisdier een injectie te laten geven om hiermee het braken op te wekken. Als je dier namelijk niet braakt na het ingeven van zout heb je naast de eerste vergiftiging soms er ook nog een zout-vergiftiging bij!

©PiepVandaag.nl Piet Hellemans, dierenarts