Een paar weken geleden werd mij gevraagd door een productiebedrijf of ik interesse had om mee te werken aan een televisieprogramma over dieren. In 2011 heb ik meegewerkt aan het programma Dieren op Spreekuur van SBS6, camera’s en televisie zijn mij daardoor niet vreemd en ik vind het erg leuk om mijn vak en visie op het zorgen voor dieren op die manier uit te dragen.
Uiteraard moest de opzet en insteek van het programma overeenkomen met mijn persoonlijke voorkeuren en mening over het omgaan met dieren. En gelukkig waren wij het snel eens, het programma heet Beestengeluk en zoals de naam al zegt staat het geluk van dieren centraal.
Onze liefde voor dieren gaat soms zijn doel voorbij, met goede bedoelingen worden dieren in huis genomen en vertroeteld maar hierbij vergeten baasjes soms te kijken naar de natuurlijke behoeftes van dieren en hun natuurlijk gedrag. Hierdoor ontstaan een situatie voor het dier die niet optimaal is en gedrags- en uiteindelijk gezondheidsproblemen kan geven.
Een andere valkuil van (te) lieve baasjes is antropomorfisme; een dier allerlei menselijke eigenschappen toekennen. Dieren zijn dieren en een huisdier in mijn ogen is absoluut een gezins- of familielid maar het is geen mens. Helaas zijn er baasjes voor wie hun huisdier de rol van kind, vrienden, familie of partner moet opvullen, met jurkjes voor hondjes en hele gesprekken met katten of cavia’s tot gevolg.
De insteek van Beestengeluk is om vanuit de natuurlijke leefomgeving en het natuurlijke gedrag een huisdier te benaderen. Is het een sociaal levend dier in het wild? Dus deze dieren kunnen niet alleen gehouden worden. Het eetgedrag van met name planteneters, dieren die vaak een groot deel van de dag bezig zijn met naar voedsel zoeken, kan ook in huis nagebootst worden door het eten bijvoorbeeld niet in een bakje aan te bieden maar door het te verspreiden en te verstoppen in het verblijf.
Verveling en een (relatief) te klein verblijf komt helaas ook nog regelmatig voor bij onze huisdieren, en dit is met kooi-verrijking en een groter verblijf of meer tijd uit het verblijf vrij simpel te verbeteren.
Het natuurlijk gedrag van dieren volledig nabootsen kan helaas niet als wij deze dieren in huis hebben, dieren in het wild is, en blijft natuurlijk het mooiste om een dier in zijn functie en doel te zien floreren. Maar wij hebben nu eenmaal dieren in huis en als je deze situatie accepteert vind ik het belangrijk dat baasjes vanuit hun dier denken en zo de leefsituatie zo optimaal mogelijk maken. Ik vind het een fijn om hier een rol in te spelen, om vanuit mijn vak en ervaring mensen te adviseren en onze huisdieren een zo natuurlijk mogelijke leefsituatie te geven. Daarnaast mag ik ook veel dierenbenodigdheden van de sponsoren weggeven aan de baasjes, wat altijd leuk is!
©PiepVandaag.nl Piet Hellemans, dierenarts
Strijd mee tegen dierenleed!
Piet Hellemans
Related posts
7 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Hallo Piet,
Ik heb een vraagje over mijn konijn. Hij is 7 jaar oud. In januari 2014 is hij gecastreerd. Sinds april 2014 tot op heden verlies hij zijn haren. Ik borstel elke dag zijn haren, maar het helpt niet. Is dat normaal? In afwachting van uw antwoord. Mvrgr, Swan
Hallo Piet.
Ik heb sinds een week een hondje dat uit Roemenie komt en thuis is ze aan schat. Buiten is alles eng. Ik loop s’ochtends om half zeven al buiten omdat het dan rustig is en ze best aardig mee loopt maar overdag is het standje paniek. Heb je tips om mij te helpen haar wat rustiger te krijgen_? Ze reageerd niet op snoepjes of koekjes. Ze weet niet wat spelen inhoud. Ze bedelt niet en laat alles met zich doen. Ik heb inmiddels een brandplek opgelopen door de riem wegens een paniek aanval.
Alvast bedankt.
Groetjes. Veronica Otten
Beste Veronica,
Dit klinkt als een een complex probleem, gelukkig zijn ook die vaak goed op te lossen mits je de juiste expert erbij haalt, ik adviseer je om met een privé hondentrainer te gaan werken. Je kan evt. bij meerdere hondentrainers een proefles doen, om te kijken welke het beste contact met jouw hondje maakt. Succes ermee, gr Piet
Hallo piet mijn zoon heeft een kater thuis en woont op een flat . Het probleem is dat de kater op allerlei plaatsen in huis de boel onder sproeit
Mijn zoon is lange dagen weg I.v.m zijn werk en pas avond’s laat thuis.
Wat kunnen we er doen
Ps. .weg doen is geen optie
Groetjes
Urineonderzoek bij je dierenarts, wellicht komt het plassen in huis door een blaasprobleem (bijvoorbeeld blaasgruis), als medische oorzaken uitgesloten zijn, dan eens met een kattengedragsdeskunde kijken waar dit plasgedrag vandaan komt, en de situatie verbeteren voor de kat. Succes, gr
Piet
Hallo,
Al enige tijd volg ik uw programma en vind het een leuke serie.
Alleen een kleine opmerking,
Al verschillende keren kwam de furminator voorbij in uw programma, en gaf u deze cadeau voor de vachtverzorging voor oa een Briard en Duitse Herder.
Zelf heb ik al ruim 30 jaar een Hondenkapsalon en ook ik heb een furminator en die gebruiken wij alleen bij het afwerken van honden die geplukt zijn om de hond mooi strak te laten zien, om de uitstekende haartjes weg te halen.
De furminator is nl een scheerkop op zijn kant met een steel eraan en de rassen waarvoor u deze adviseert is naar mijn mening niet bevorderlijk voor de vachten. Al verschillende malen hebben wij hier honden gekregen die met een furminator behandeld waren en daar waren gewoon stukken uit, omdat deze niet kamt maar ook snijdt.
Dus vandaar dat ik toch even wilde reageren hierop want voor de meeste rassen is de furminator niet geschikt.
Helaas worden ook in dierenwinkels ed verkeerd advies over het gebruik hiervan gegeven.
Hallo piet ik heb een vraagje over mijn twee hondjes ze blaf veel tegen ander honden wat kan ik daar tegen doen heb u tips voor als ik er tegen kan doen want ik word er gek van en ik doe als tegen gr ewa