Olifant Phoolkali kan eindelijk genieten van een gigantisch bad in het eerste olifantenziekenhuis van India. De 67-jarige olifant, wiens naam ‘bloemknop’ betekent, is blind aan één oog. Ook heeft ze zwakke benen nadat ze tientallen jaren op straat heeft moeten bedelen voor haar vorige eigenaren. Ze is een van de honderden dieren die zijn opgenomen in het ziekenhuis in Churmura, gelegen tussen Mathura en Agra, vlakbij de Taj Mahal.
Het grote kuuroord is speciaal ontworpen om te zorgen voor mishandelde olifanten. Het complex heeft een groot bad voor hydrotherapie om pijn te verlichten. De nieuwste mobiele röntgenapparatuur, ultrasound en lasertherapie worden door ervaren dierenartsen gebruikt om breuken en wonden te ontdekken en te behandelen.
Elephant Hospital Campus
Elephant Hospital Campus is in 2018 opgezet door dierenwelzijnsorganisatie Wildlife SOS. Met behulp van donaties uit Engeland kan het ziekenhuis blijven bestaan. Directeur van Wildlife SOS, Kartick Satyanarayan:
“De olifanten zijn dol op het zwembad. Je ziet zelfs tranen van vreugde in hun ogen na jaren van wreedheid.”
.
Bedelende olifant Phoolkali
Het olifantenvrouwtje Phoolkali werd in 2012 gered door Wildlife SOS. Ze heeft tot haar redding veel pijn moeten doorstaan. Ze liep jarenlang door de straten van Agra en moest aan het werk als bedelende olifant. Toen ze werd gered, was ze zwak en uitgedroogd. Haar ruggengraat stak uit, wat een teken was van ondervoeding en slechte verzorging. Ze was bang en vertoonde tekenen van stress door agressief met haar hoofd te schudden en te zwaaien. Na uitgebreid onderzoek bleek ze naast ernstig ondergewicht, ook blind te zijn aan haar rechteroog door onbehandelde staar.
Na haar redding is Phoolkali wonderbaarlijk hersteld. Ze geniet van wandelingen met haar verzorger en houdt ervan om in het water te zijn. Een gezond dieet en veel zorg hebben ervoor gezorgd dat ze haar identiteit weer heeft gevonden.
.
Natuurlijk erfgoed behouden
Wildlife SOS is opgericht in 1995 door een groep die vastbesloten was om het natuurlijke erfgoed van India te behouden. Men begon in een kleine garage in New Delhi, maar inmiddels is het de grootste reddingsorganisatie voor wilde dieren in India, met 12 reddingscentra in het hele land.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Jane Sauer
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?