Miljoenen exotische dieren kwijnen weg in Europese huishoudens waar zij niet thuishoren. In veel Europese landen is het namelijk volstrekt legaal om bijvoorbeeld een slingeraap, serval, baviaan of poema als huisdier te hebben. Stichting AAP en de Dierenbescherming hebben bij de EU een petitie ingediend om het houden van exotische huisdieren te verbieden. 

exotische huisdieren
Petitie: verbied het houden van exotische huisdieren! | Foto: safi kok/flicker

EU een van de grootste afzetmarkten

De handel in exotische wilde dieren is booming business. Via dierenwinkels, beurzen, sociale media en Marktplaats is alles verkrijgbaar en de Europese Unie is een van de grootste afzetmarkten voor exotische diersoorten ter wereld.

Een exotisch dier is een dier dat van oorsprong niet in het gehouden land voorkomt en niet is gedomesticeerd. Honden en katten zijn dit wel, waardoor ze over het algemeen goed als huisdier te houden zijn. Exoten hebben behoeften die alleen in het wild kunnen worden vervuld. De natuur biedt de dieren alles wat ze nodig hebben. Van het juiste klimaat tot specifiek voedsel, en ruimte tot omgang met soortgenoten.

Opvangcentra voor wilde dieren zitten al geruime tijd overvol met afgestane, gedumpte en in beslag genomen exoten. Zo schrijft Stichting AAP op haar website dat het aantal opvangaanvragen sinds 2010 is verdrievoudigd.

Risico volksgezondheid en biodiversiteit

Exoten vormen ook een risico voor de volksgezondheid. De dieren kunnen een zoönose dragen: een infectieziekte die overdraagbaar is van dier op mens. Hoe groot dat risico is, ondervinden we nu aan den lijve door de uitbraak van COVID-19.

Maar ook de biodiversiteit staat door de handel in wilde dieren onder grote druk: wereldwijd nemen dierenpopulaties in rap tempo af en de handel in wilde dieren is hier – naast ontbossing voor met name landbouw – de oorzaak van.

Daarnaast vormen uitheemse dieren die door hun eigenaren worden gedumpt of ontsnappen een gevaar voor inheemse ecosystemen. Een voorbeeld hiervan is de Aziatische Pallas eekhoorn, die de Europese rode Eekhoorn bijna in een klap van de kaart veegde.

Petitie: EU-positieflijst

Stichting AAP en de Dierenbescherming hebben en gezamenlijke petitie ingediend bij de Commissie Verzoekschriften van het Europees Parlement. Hiermee roepen ze de EU op om een EU-positieflijst te ontwikkelen. De positieflijst is een lijst die aangeeft welke diersoorten veilig en geschikt zijn om als huisdier te houden en verbiedt automatisch het houden van alle andere diersoorten.

Het Europees Parlement zal het verzoekschrift behandelen als het minstens 2000 steunbetuigingen ontvangt.

De ondertekening van de petitie is iets omslachtiger dan je gewend bent. Je moet namelijk eerst een persoonlijk EU-account aanmaken. Wij hopen dat je deze tijd voor de dieren vrij wilt maken, want jouw ondertekening kan voor hen het verschil betekenen tussen leven in het wild en leven in een kooi.

Stappenplan ondertekenen petitie

Stap 1: klik op deze link om naar de petitie op de website van het Europees Parlement te gaan. U moet eerst een account aanmaken om de petitie te kunnen tekenen. Klik hiervoor op ‘inschrijven’ en vul de verplichte velden in met uw gegevens. Heeft u al eerder een account aangemaakt voor een EU petitie dan kunt u direct deze petitie ondertekenen.

Stap 2: u ontvangt een registratiebevestiging op het door u opgegeven e-mailadres. Klik op de link in de e-mail om uw registratie te voltooien.

Stap 3: ga opnieuw naar de website van het Europees Parlement via deze link. Klik vervolgens rechtsboven op ‘een verzoekschrift ondersteunen’. Ga terug naar de eerste link of typ ‘0786/2020’ in het trefwoordenveld en klik op ‘zoeken’. Kies de titel van het verzoekschrift en klik daarna onderaan de pagina op ‘dit verzoekschrift ondersteunen’. In het volgende scherm, klik op ‘ondersteuning’.

Bedankt voor het ondertekenen!

Bronnen:

© Animalstoday.nl Rowena Façee Schaeffer