Op de zuidelijke Filipijnse eilandengroep Mindanao vinden er jaarlijks tientallen paardengevechten plaats tijdens religieuze festiviteiten. Dit wordt gepromoot als een ‘cultureel evenement’ dat in werkelijkheid in handen is van criminelen. Er wordt ontzettend veel geld verdiend aan deze, op de Filipijnen illegale, gevechten tussen paarden.

Paardengevechten Filipijnen
Paardengevechten op de Filipijnen | Foto: Network for Animals

Paardengevechten

Bij dit type evenement worden twee paarden aangespoord om met elkaar te vechten. Een merrie wordt vastgebonden in het centrum van een stadium, arena of veld. Vervolgens worden twee hengsten losgelaten die om het vrouwtjespaard moeten vechten. De gevechten tussen twee paarden kunnen soms uren duren waarbij ze elkaar trappen, bijten en stoten. Het winnende paard mag de merrie bestijgen. Het verliezende paard wordt meestal gedood door zijn eigenaar of sterft een langzame en pijnlijke dood als gevolg van interne bloedingen. Een proces dat soms wel een week kan duren.

Niet alleen de mannetjes ondervinden stress en lichamelijke pijn: dezelfde merrie wordt steeds gebruikt en zal uiteindelijk tussen de 24 tot 72 keer bestegen worden tijdens een toernooi. Zo’n toernooi duurt gewoonlijk drie dage. Het is onbekend hoeveel paarden er in totaal ingezet worden tijdens de gevechten, maar het gaat om zeker duizenden per jaar. In sommige festivals werden 100 paarden gebruikt voor de gevechten tijdens één weekend en er zijn festivals geregistreerd waarbij er 20 gevechten per dag werden gehouden. De paardengevechten zijn vergelijkbaar met stierengevechten in termen van wreedheid tegenover weerloze dieren die gedwongen worden om deel te nemen.

paardengevechten Filipijnen
Verwond paard tijdens paardengevecht op de Filipijnen | Foto: Network for Animals

Verder ondergaan de paarden zware trainingen ter voorbereiding op de gevechten: zo wordt de paarden geleerd om te boksen door ze vast te binden en ze te dwingen te stoten zoals tijdens een bokswedstrijd. Soms worden de paarden opgesloten in een arena waar ze geacht worden een geit te doden, om zo de dieren agressiever te maken. Er zijn gevallen bekend waarbij de paarden zo agressief werden dat ze hun eigenaren doodden.

Criminele activiteit

Tijdens de paardengevechten wordt er flink geld verdiend door criminelen. Duizenden pesos worden ingezet in weddenschappen tijdens ieder gevecht en de winsten voor de organisatoren kunnen oplopen tot 500.000 pesos (9.500 euro). Dit is heel veel geld in een arm land als de Filipijnen. De paardengevechten zijn sinds 1998 illegaal op de Filipijnen. Artikel nr. 8485 verbiedt paardengevechten en mishandeling van paarden. Wie iets te maken heeft met een paardengevecht riskeert een gevangenisstraf van tussen de 6 maanden en 2 jaar en een boete. De hoogte daarvan hangt af van het wel of niet sterven van het paard tijdens een gevecht.

De organisatie Network for Animals zet zich in om een einde te maken aan deze gevechten door op te roepen tot een betere naleving van de wet. Ze verzamelt handtekeningen via een petitie gericht aan president Aquino om hem aan te sporen middelen in te zetten, zodat er geen paardengevechten meer georganiseerd worden. Gewoonlijk zijn dierenartsdiensten in de Filipijnen erg basaal en duur voor de lokale, arme boeren die hun paarden inzetten tijdens de paardengevechten. Network for Animals organiseert regelmatig bijeenkomsten waarbij dierenartsen de paarden behandelen die in het gebied gehouden worden. Tijdens deze behandelingen probeert het team de eigenaren te ontmoedigen om deel te nemen aan de paardengevechten.

Teken de petitie van Network for Animals voor het einde aan de paardengevechten op de Filipijnen hier.

Bron: Daily Mail Online, Rappler, Network for Animals ©PiepVandaag.nl Estefanía Pampín Zuidmeer