Enkele weken geleden werd één van de grootste olifanten ooit gezien gedood door een Duitse trofeejager, die inmiddels is geïdentificeerd als de schatrijke vastgoedmakelaar Rainer Schorr. De man betaalde 53.000 euro voor een expeditie waarbij hij ook een luipaard en een nijlpaard heeft gedood. De noodzaak om dit soort dieren, zoals de reuzenolifanten (big tuskers), te beschermen groeit met de dag. En de oplossing ligt deels in het verleden.

big tuskers
Standbeeld voor big tusker Ahmed | Foto: yaruman5/Flickr

De olifant was een van de laatste big tuskers (grote slagtanden) die nog in het wild leven. Gevreesd wordt dat er inmiddels minder dan 50 van deze majestueuze dieren rondlopen en de vraag is of trofeejagers deze laatsten aan hun muur mogen hangen als trofee of dat ze beschouwd zouden moeten worden als het culturele erfgoed van ons allen, en natuurlijk van de olifanten zelf, want ze spelen in een cruciale rol in de complexe sociale netwerken van olifanten.

Monument Ahmed
In de jaren ‘70 van de vorige eeuw vond de eerste massale stroperij van olifanten plaats, die bijna gezorgd heeft voor hun uitsterven. Een big tusker heeft toen een groot verschil gemaakt; hij is het symbool van wildbescherming geworden en is nog altijd niet vergeten. Zijn naam was Ahmed en hij genoot officieel presidentiele bescherming.

De legendarische Ahmed woonde in de bossen van Marsabit National Reserve in Kenia. Hij groeide op als wees en was daardoor gewend aan mensen. Ahmed stond bekend onder de naam ‘Bwana Tembo’ of ‘King of Marsabit’. Er werd aangenomen dat zijn slagtanden de grootste en zwaarste waren van heel Afrika. Ahmed werd constant geflankeerd door 2 kleinere olifant stieren, lokaal ‘askaris’ genaamd (wachters), die hem beschermden tegen aanvallers en mensen.

Door de toegenomen dreiging van stropers en nadat Ahmed internationale bekendheid verwierf door zijn optreden in drie films, leidde de ontstane mediahype rondom hem ertoe dat Keniaanse schoolkinderen in een landelijke campagne hun president Jomo Kenyatta brieven schreven met de vraag de beroemde en geliefde olifant te beschermen. Kenyatta had er niet veel tijd voor nodig om Ahmed in 1970 tot levend monument te verklaren en van presidentiële bescherming te voorzien. Vijf bewapende rangers bewaakten Ahmed dag en nacht. En het heeft gewerkt; Ahmed stierf een natuurlijk dood. Nadat de rangers Ahmed op de ochtend van 18 januari 1974 niet meer uit de bosjes tevoorschijn zagen komen en ze gingen kijken vonden ze hem overleden, majestueus rustend op zijn eigen slagtanden. Uit deze slagtanden is opgemaakt dat Ahmed 55 jaar oud is geworden.

Tegenwoordig staat er een beeld (foto boven) van Ahmed voor het Nairobi National Museum, en het museum huisvest zijn skelet met de legendarische slagtanden; nog altijd bewaakt.

big tuskers
Het skelet van Ahmed | Foto: screenshot video K24TV

Petitie
De laatste big tuskers verdienen dezelfde bescherming als Ahmed. Dit zou de boodschap versterken dat het doden van deze dieren een misdaad is. Deze iconische symbolen mogen ons en de olifanten niet afgenomen worden door hebzucht en bloedlust. Teken daarom de petitie gericht aan president Uhuru Kenyatta, de zoon van Jomo Kenyatta die zo wijs was Ahmed tot symbool van wildbescherming te verheffen. De petitie roept op om de resterende reuzenolifanten dezelfde presidentiële bescherming te geven, zodat ze niet langer ten prooi kunnen vallen aan jagers en stroperij.

Teken de petitie hier.

Bekijk hieronder een korte reportage van K24TV over Ahmed:

Bronnen: Daily Mail, NG, Telegraph ©PiepVandaag.nl Ellie Doppenberg