Meer dan 50.000 galgo’s en andere jachthonden worden jaarlijks gedumpt en/of gedood in Spanje. De huidige wetgeving volstaat niet om deze dieren te beschermen. Binnenkort komt er een nieuwe nationale dierenbeschermingswet die huisdieren beter zal beschermen. Het Comité Anti Stierenvechten (CAS International) en AnimaNaturalis willen dat deze wet ook zal gelden voor jachthonden.
Op donderdag 14 oktober lanceerden CAS International en AnimaNaturalis de campagne ‘Save the Galgos’. Met ‘Save the Galgos’ eisen ze een betere bescherming van de Spaanse galgo (een soort hazewindhond) en andere jachthonden die veelvuldig gebruikt worden voor de jacht en kampioenschappen. Jaarlijks worden in februari – wanneer het jachtseizoen ten einde komt – zo’n 50.000 galgo’s gedumpt en/of gedood.
⚠️ Did you know that greyhound racing is still practiced in Spain?
📹 We have managed to infiltrate in several races to show the practices that cause thousands of abandonments and deaths of galgos every year.
✍️ Sign the petition NOW https://t.co/jIdXmKPXAU pic.twitter.com/iMqRG7ebzg
— CAS International (@CAS_Int) October 14, 2021
De Spaanse galgo wordt voornamelijk gebruikt in de autonome regio’s Andalusië, Castilië-La Mancha en Castilië en León. Volgens schattingen worden jaarlijks vijfduizend hazewindhonden alleen al in Sevilla gedumpt. De jagers zien ze als voorwerpen: als de honden niet langer dienen, laten de jagers ze letterlijk aan hun lot over. Marius Kolff, directeur van CAS:
“In veel dorpen op het Spaanse platteland zijn bijna alle families betrokken bij de jacht met galgo’s. Een ware slachting vindt er plaats, in de eerste plaats op de dieren waarop wordt gejaagd maar daarnaast ook nog eens bij de galgo’s die voor deze jacht worden ingezet. Ze worden mishandeld bij de training, ze moeten dagen achtereen urenlang hard rennen terwijl ze gebouwd zijn op af en toe een supersnelle sprint. En als ze niet goed worden bevonden krijgen ze straf, bijvoorbeeld door ze achter een auto te binden, door ze te slaan of door sigaretten op hun huid uit te drukken. Vreselijk! En als ze wel hun ‘taak’ hebben volbracht worden ze afgedankt. En hoe. Levend in diepe putten geworpen of aan bomen opgehangen, met hun pootjes net boven de grond, zodat ze een afschuwelijke dood sterven. De mishandelingen van deze dieren kent zijn weerga niet. Geschat wordt dat het om zeker 50.000 galgo’s per jaar gaat, maar hoogstwaarschijnlijk zijn het er nog tienduizenden meer.”
De bedoeling van de campagne is het probleem bij de wortel aanpakken door de Spaanse wetgeving te verbeteren. Momenteel bestaat er geen wet die galgo’s en andere jachthonden beschermt van de jacht en kampioenschappen, uitsluitend regelgeving van de autonome regio’s. De organisaties willen dat de bestaande wetten die huisdieren beschermen ook zullen gelden voor jachthonden.
Petitie
CAS en AnimaNaturalis zijn handtekeningen aan het verzamelen met een petitie die ze als ondersteuning zullen gebruiken bij lobbyactiviteiten. Zo zal er binnenkort gedebatteerd worden over een nieuwe nationale dierenbeschermingswet.
Teken de petitie hier: savethegalgos.org
Teken onze petitie tegen de jacht met galgo's en lees meer over onze nieuwe campagne Save the Galgos! https://t.co/5TeUg10zSP pic.twitter.com/Ca7qRpU0uS
— CAS International (@CAS_Int) October 18, 2021
‘Broken Spirit – The Galgo’s Last Run’
De galgoproblematiek wordt zichtbaar gemaakt in de documentaire ‘Broken Spirit – The Galgo’s Last Run’ van Animals Today (voorheen PiepVandaag). Voor het maken van de documentaire reist Karen Soeters af naar Spanje en spreekt met reddingsgroepen, opvangcentra en galgueros over het lot van de Spaanse galgo. In Spanje ontmoet zij Valentina, een galgo die door haar eigenaar is opgehangen aan een boom, om een langzame dood te sterven…
Deze film werd gemaakt door Monique van Dijk Armor, Karen Soeters en Estefanía Pampín Zuidmeer en is een productie van Animals Today en Cherry Blossom Productions.
Bekijk ‘Broken Spirit – The Galgo’s Last Run’ hieronder. Zet de ondertiteling in het Nederlands aan door rechtsonder in het scherm op CC te klikken:
©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
3 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Stop hiermee arme dieren bah bah
Stop this right now!
Spain really wants to belong to the civilized EU, so behave accordingly!
Please stop this animal abuse!