PETA UK verzoekt de Britse koningin om haar betrokkenheid bij de dodelijke duiven’sport’ te heroverwegen, op basis van undercoverbeelden over de verdwijning en vermoedelijke dood van tienduizenden duiven tijdens de Kanaalwedstrijden.
Undercover videomateriaal dat de verdwijning en vermoedelijke dood van tienduizenden duiven tijdens de Kanaalwedstrijden bloot legt, is vandaag vrijgegeven door People for the Ethical Treatment of Animals US (PETA US). De video die in het geheim is gefilmd laat wijdverspreide en vermeende illegale activiteiten zien, van een wedstrijd waarbij meer dan 90 procent van de duiven niet terugkeert en waarschijnlijk is omgekomen. PETA US verzoekt de overheid om de verantwoordelijken te vervolgen voor het grote aantal duiven dat verloren gaat en gewond raakt tijdens wedstrijden, evenals voor het wrede ruimen (oftewel het doden) van de verliezende vogels – dat nog nooit eerder is vastgelegd op video.
Uit opgenomen gesprekken met de voorzitters van vooraanstaande organisaties voor duivenwedstrijden en analyses van openbaar beschikbare statistieken van meer dan een decennium, blijkt dat gemiddeld driekwart van alle vogels die gedwongen worden om de uitputtende reis over Het Kanaal te maken – dat op sommige plaatsen 250 km breed is, nadat ze daarvoor al honderden kilometers hebben gevlogen – vermist raken. Vermoedelijk zijn ze allemaal omgekomen door uitputting, na aangevallen te zijn door roofdieren, het raken van elektriciteitskabels of nadat ze in zee zijn gestort. Van veel vogels die wel terug komen maar niet in de prijzen zijn gevallen wordt onhandig de nek omgedraaid waardoor ze sterven, om plaats te maken voor jongere vogels. In de natuur kunnen duiven gemiddeld 20 jaar worden, maar tijdens duivenwedstrijden, overleven de meesten hun eerste jaar niet, slechts een klein percentage redt het tot zijn vierde levensjaar omdat ze sterven tijdens wedstrijden of door het handmatig ‘ruimen’. Onderdirecteur Mimi Bekhechi van PETA UK:
“Als iemand aan duivenwedstrijden denkt, ontstaat er een beeld van een vriendelijke oude man met hokken in zijn tuin, maar wat hier wordt onthuld is een cultuur van aanhoudende en opzettelijke wreedheid tegen vogels. Net als andere vormen van dierenuitbuiting, is de duivensport gedreven door geld, en hebzucht wat resulteert in een vroege dood voor miljoenen vogels.”
Hare Majesteit Koningin Elizabeth is beschermvrouw van de Royal Pigeon Racing Association (RPRA) en zij houdt een duiventil met ongeveer 250 vogels in Sandringham Estate. Het onderzoek van PETA US en statistieken van wedstrijden laten zien dat alle vogels uit de duiventil van de Koningin, die deelnamen aan de wedstrijd – gefilmd door de onderzoekers van PETA US – vermist zijn.
Duiven die dienden in de Royal Air Force tijdens de Tweede Wereldoorlog waren de eerste ontvangers van de Dickin Medaille – de Victoria Cross voor dieren – voor het overbrengen van berichten die hebben gezorgd voor het redden van Britse piloten. Maar voor uitsluitend een weddenschap, scheiden duivenmelkers vogels van hun partners (een wrede praktijk bekend als “widowhood”) en hun jongen, zodat ze sneller zullen vliegen. Sommige duivenmelkers plaatsen voordat de wedstrijd begint, plastic eieren met levende wormen of vliegen erin onder de hen om ze te misleiden en te laten denken dat ze jongen hebben die in de til op hen wachten.
PETA US heeft officiële klachten ingediend bij Defra en bij de Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals (RSPCA) om hen te verzoeken een onderzoek in te stellen. Daarnaast heeft PETA UK een brief gestuurd naar Hare Majesteit de Koningin om haar te vragen haar betrokkenheid bij deze dodelijke ‘sport’ te heroverwegen. Klik hier (Engelstalig) voor meer informatie.
.
.
Bron:
- Persbericht PETA
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?