Elke week sterven er gemiddeld 24 paarden op renbanen in de Verenigde Staten. Met duizelingwekkende, onnatuurlijk hoge snelheden maken de paarden heel regelmatig valpartijen, met dodelijke afloop. Daarom roept dierenrechtenorganisatie PETA met diverse campagnes op om ‘moreel afstand te houden’ van paardenraces, waaronder de bekende Kentucky Derby.
Op de racetracks in Amerika is het een kerkhof. Paarden die worden gebruikt in de race-industrie worden met zwepen en zelfs (illegale) elektrische schokken gedwongen om nekbrekende snelheden te bereiken. Heel regelmatig leidt dit tot longbloedingen en enorme valpartijen. De dieren worden met grof geweld, vaak al op zeer jonge leeftijd over hun grenzen gedreven, waarbij gebruik wordt gemaakt van legale en illegale drugs om blessures te maskeren.
Zo liep de slechts 3 jaar oude merrie ‘Kiss Me Dave’ op 20 maart haar eerste en gelijk haar laatste wedstrijd op de Aqueduct Racetrack in New York. Met drie jaar hoort een paard nog rustig in de wei op te groeien met soortgenoten en niet tot het uiterste van haar kunnen gedreven te worden. De jonge merrie overleefde de val niet. Een leven geëindigd, voordat het eigenlijk begonnen is:
.
.
Twee dagen later raakt het paard ‘Twice an Angel’ tijdens een sulkyrace op de renbaan Monticello Raceway fataal gewond:
.
.
Dat dit geen incidenten zijn, blijkt wel uit de groeiende lijst met namen van paarden die de dood vinden op de renbaan. De non-profitorganisatie ‘Horseracing Wrongs’ houdt online alle namen van de renpaarden bij, die tijdens wedstrijden, training of op stal de dood vinden. Een gruwelijk lange lijst.
Gevaarlijke ondergrond
Volgens de database van ‘The Jockey Club’ zijn er tussen 2009 en 2019 in heel Amerika meer dan 6.500 fatale verwondingen opgetreden tijdens paardenraces. De meeste catastrofale verwondingen vonden plaats op zandbanen. Volgens PETA zou de ‘sport’ al een stuk veiliger zijn voor de paarden, als de renbanen kiezen voor een andere ondergrond. Zand is de meest gevaarlijke ondergrond, gevolgd door gras als het gaat om het veroorzaken van fatale verwondingen.
Synthetische ondergronden veroorzaken minder botbreuken, waarmee veel doden kunnen worden voorkomen. Volgens schattingen zouden jaarlijks meer dan 100 sterfgevallen kunnen worden voorkomen door over te schakelen van onverharde naar synthetische banen. Maar er is geen nationale standaard voor synthetische banen. Het draait in de paardenrace-industrie niet om de veiligheid van het paard.
Campagne
Als de industrie haar ‘atleten’ niet kan en wil beschermen, moeten de races stoppen, zo vindt PETA. Zolang er paarden blijven sterven op de renbanen, zou iedereen moeten afzien van het bijwonen van de races of het wedden erop, wat neerkomt op een boycot.
Om hun campagne kracht bij te zetten, reed PETA rond met een mobiel billboard bij de ingang van de renbaan Churchill Downs, waar afgelopen weekend de Kentucky Derby werd gehouden. Bezoekers werden zo gewezen op het enorme dierenleed, dat met de races gepaard gaat. In 2020 stierven alleen al op de renbanen van Churchill Downs 25 renpaarden na het oplopen van rampzalige blessures. Tot nu toe weigert de leiding echter de baan te veranderen naar een veiligere, synthetische ondergrond.
.
Stank voor dank
Maar zelfs de winnaars, die de gevaarlijkste tracks overleefden, verliezen aan het eind. Naast alle duizenden ‘onrendabele’ en ongewenste volbloeden uit de Verenigde Staten die jaarlijks eindigen in slachthuizen in Canada en Mexico, is er voor de zogenaamde ‘sterren’ geen beter lot weggelegd. Zo werd Kentucky Derby-winnaar Ferdinand verkocht aan een Japanse fokker en een paar jaar later verkocht voor de slacht.
Hou moreel afstand van de paardenraces
Ook Kentucky Derby-renner ‘Private Vow’ werd in 2020 in Zuid-Korea geslacht. Denk je dat zijn trainer Steve Asmussen, zijn jockeys Mike Smith, Jerry Bailey of zijn eigenaar Mike McCarty nog even aan hem gedacht hebben? Blij met al het geld dat hij voor ze heeft gewonnen? In het slachthuis in Zuid-Korea werd duidelijk hoeveel hij waard was.
Hoe goed je ook hebt gepresteerd; wanneer je als dier geen geld meer in het laatje brengt wacht je een gruweldood, zodat de mens toch nog een paar knaken kan verdienen aan je vlees. Kijk op deze PETA-pagina als de renpaarden wil helpen. En hier valt ook iets aan te pakken.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl