De pestvogel (Bombycilla garrulus) is een een prachtig gekleurde vogel, die voornamelijk in Scandinavië en Siberië voorkomt. Daar eten ze in de zomer vooral insecten en noten. In de winterperiode komen ze vaak richting Engeland en Nederland, om zich te voeden met bessen, zoals lijsterbes, meidoorn en mispel. in België komt de pestvogel vrijwel niet voor.
In het verleden kwam de pestvogel maar sporadisch voor in Nederland en werd hij vooral beschouwd als dwaalgast. Maar de afgelopen vijf jaar treft men hem elke winter aan in ons land. Ze overwinteren hier in grote groepen.
De naam “pestvogel” dateert uit de middeleeuwen, toen men dacht dat deze vogels de dodelijke ziekte de pest meenamen en de ziekte verspreidden.
Onlangs filmde iemand in Engeland een groep van 40 pestvogels, toen ze zich tegoed deden aan bessen. De opname is zeer bijzonder, omdat het met 200 frames per seconde is gefilmd, waardoor in slowmotion details van het voeden goed te zien zijn. Ter vergelijking: gewone video wordt gemaakt met 25 frames (beelden) per seconde.
Bekijk de video hieronder:
Bron: Wikipedia ©Piepvandaag.nl Monique van Dijk Armor