De grijsneknachtaap, ook wel ‘doeroecoeli’ is door zijn zachte uiterlijke kenmerken een populair slachtoffer voor de huisdierenhandel. Het dier, wat leeft op de grens van Peru en Ecuador, verliest jaarlijks een groot deel van zijn leefomgeving.
Het gebied waarin deze primaten leven is een vrij onbekend domein voor de meeste biologen. Het wordt geteisterd door grootschalige drugshandel, coke plantages en door guerrillastrijders die het gebied hebben opgeëist. Natuurbeschermers zijn nu toch de Peruaanse bossen ingetrokken om bewustzijn te creëren voor de bedreigde diersoorten die hier wonen en voorlichting te geven dat dieren, zoals de grijsneknachtaap niet geschikt zijn als huisdier. Tijdens hun tocht zijn zij echter diersoorten tegengekomen die compleet nieuw zijn voor de wetenschap.
Sam Shanee, één van de biologen die recentelijk is teruggekomen, heeft een klein groepje apen ontdekt die nooit eerder bestudeerd zijn: de nachtaap Aotus micona, ofwel de Peruaanse nachtaap. Ondanks dat er zeven soorten in deze nachtapenfamilie zijn, staat deze aap erom bekend alleen te leven in de extreem dichte bossen tussen twee rivieren in.
De nachtaap is een klein zoogdier met schattige uiterlijke kenmerken. Doordat het een nachtdier is hebben zij grote ronde ogen. De dieren leven in relatief koude weersomstandigheden en hebben daarom een dikke ‘fluffy’ vacht en een eekhoornachtige staart.
“Hun uiterlijk werkt eigenlijk alleen maar tegen ze”, volgens Shanee. “Gelukkig wordt er niet op ze gejaagd voor het vlees. Zodra je de vacht eraf scheert blijft er immers weinig van ze over. Desondanks zijn de dieren erg populair als huisdier”.
Het territorium van deze apen wordt enorm bedreigd. De afgelopen 30 jaar is 80 procent van hun leefgebied verwoest. Het is dan ook onduidelijk hoe groot de populatie nu is. Volgens het IUCN staat de nachtaap genoteerd als ‘kwetsbaar’ en in Peru zelf als ‘bedreigd’.
Volgens Shanee is het dan ook belangrijk om mensen bewust te maken van de leefomstandigheden van dit dier. De Peruaanse overheid neemt momenteel stappen om meer land vrij te maken voor het territorium van de nachtapen. Ook de lokale bevolking begint meer begrip te krijgen voor de situatie, al wil Shanee nog steeds dat het dier bestempeld wordt als ‘met uitsterven bedreigd’ zodat bejaging voor vooral huisdierenhandel zal afnemen en het dier de kans krijgt hun populatie te laten groeien.
Bron ©PiepVandaag.nl Brechje van Otterdijk