Nog niet zo lang geleden werd het door wetenschappers uitgesloten dat dieren emoties kennen als verdriet. Totdat bleek dat bijvoorbeeld olifanten langdurig rouwen om de dood van hun familieleden. En nu zijn er beelden van pekari’s verschenen, ook wel navelzwijnen genoemd, die duidelijk soortgelijk gedrag vertonen.
Pekari’s lijken erg op de ons bekende wilde zwijnen en komen voor in bijna geheel Midden- en Zuid-Amerika tot in het zuidwesten van de Verenigde Staten. Ze leven in groepjes in verscheidene leefgebieden, van halfwoestijnen tot grasvlakten en tropische regenwouden.
Het zijn dus groepsdieren, en wetende dat varkens intelligente dieren zijn is het niet verwonderlijk dat ze ook hechte banden hebben binnen de groep. Onlangs publiceerde National Geographic beelden waaruit te concluderen valt dat pekari’s, net als olifanten, rouwen om hun doden.
Bekijk de bijzondere beelden hieronder:
Beschermen
In de video is voor het eerst te zien hoe de pekari’s, die het onderwerp zijn van vele studies, alleen of in groepjes het ontzielde lichaam van een soortgenoot bezoeken. Ze raken het dode dier aan, snuffelen eraan, en sommigen slapen er zelfs naast om hun overleden groepsgenoot te beschermen tegen coyotes. De bezoekjes aan de overledene eindigen pas nadat de coyotes het winnen en zich tegoed doen aan het vlees van de dode pekari.
Ondanks het vele onderzoek naar het leven van pekari’s is dit nog nooit eerder waargenomen. Het bijzondere gedrag werd gefilmd dankzij een schoolproject van de 8-jarige Amerikaanse Dante De Kort, die een cameraval opzette, niet wetende dat hij daarmee heel bijzondere beelden zou vastleggen.
Nader onderzoek
Het is een kwestie van interpretatie van het gedrag, want of er daadwerkelijk sprake is van rouw zal uit nader onderzoek moeten blijken. Maar het lijkt ons eerder heel normaal dan uitzondering dat intelligente wezens die in groepen leven verdrietig zijn wanneer een van hun bevriende groepsleden het leven verlaat.
Bronnen: National Geographic, Wikipedia ©AnimalsToday.nl Bart van Riel
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
De wetenschap en dieren staan nog mijlen ver bij elkaar vandaan, zeer triest, maar logisch, want anders worden die afschuwelijke proeven met dieren wel heel vervelend.
Helaas zijn de meeste wetenschappers ook egoistisch en hebben ze een behoorlijk gebrek aan emphatisch vermogen.
Stop met de dierenmishandeling dieren hebben evenveel gevoelens en pijn als mensen