Deze suggestieve kop is van Dibevo, brancheorganisatie van bedrijven die geld verdienen aan of met dieren. Dibevo wil hiermee de door House of Animals met feiten onderbouwde misstanden bij een malafide hondenfokker in Chaam weerleggen. Dit om te voorkomen dat de brancheorganisatie én de sector een slechte naam krijgen.

Wat is er (niet) aan de hand in Chaam?
Zilvervos bij hondenfokker in Chaam | Foto: House of Animals

Als dierenarts en dierenwelzijnsexpert, met kennis van wet- en regelgeving op het gebied van dierenwelzijn, durf ik te beweren dat de door House of Animals getoonde beelden wel degelijk ernstige misstanden laten zien. De beelden tonen aan dat er sprake is van diverse overtredingen van de Wet dieren en het Besluit houders van dieren.
.

Ernstig dierenleed bij een hondenfokker in Chaam (video)

Tegendeel bewijzen

Ik zou op het moment dat ik als brancheorganisatie beelden zie van misstanden bij een lid die ik wil weerleggen, juist met ander beeld komen dat het tegendeel laten zien. Dan zou ik tonen dat de zilvervossen helemaal niet in een veel te kleine kooi op gaas moeten leven. Ik liet de vossen buiten zien, op een groot veld met gras, zonlicht en beschutting, waar ze hun natuurlijke gedrag kunnen uitoefenen.
.

Nieuwe schokkende beelden bij hondenfokker in Chaam (video)

.
Als Dibevo zou ik bij dergelijke schokkende beelden willen aantonen hoe de honden in Chaam daadwerkelijk leven. Dat ze een een binnen- en buitenhok hebben en een speelweide. Ik zou als brancheorganisatie echter niet komen met een ‘wij van WC-eend’-onderzoek en wat subjectieve geheel niet onderbouwde beweringen.
.

Wat is er (niet) aan de hand in Chaam?
Wat is er (niet) aan de hand in Chaam? | Beeld: schermfoto reactie Dibevo

Laat ik in het kort een aantal feiten benoemen over de huisvesting van de zilvervos en de honden. De beelden laten duidelijk diverse overtredingen zien, van in ieder geval Artikel 2.1 Wet dieren en artikel 1.6 1e en 2e lid en artikel 1.8 onder d het Besluit houders van dieren. Artikel 1.6 lid 1 vereist dat de bewegingsvrijheid van een dier niet op zodanige wijze beperkt wordt dat het dier daardoor onnodig lijden of letsel wordt toegebracht. Artikel 1.6 onder 2 vereist vervolgens dat het dier voldoende ruimte heeft voor zijn fysiologische en ethologische behoeften.
..

1. Huisvesting van de zilvervossen.

Te zien is dat de vos wordt gehouden in een kleine kooi, waarbij de bodem slechts bestaat uit draadgaas. Vossen leven van nature in een hol en in een groep. Het territorium van een vos bedraagt rond de 12 vierkante kilometer. Het is niet voor niets dat je wilde vossen niet mag houden. Helaas valt de zilvervos hier niet onder, omdat die geselecteerd zou zijn op de goede tamme eigenschappen.

Deze ‘domesticatie’ zorgt er echter niet voor dat de meest basale natuurlijke behoeften zijn verdwenen. Het dier blijft de behoefte hebben om te kunnen rennen, te schuilen, om mentaal te worden uitgedaagd, te kunnen spelen en ga zo maar door. Het zilvervosje heeft geen enkele mogelijkheid om ook maar iets van aan natuurlijk gedrag te vertonen, want het zit in een te kleine kooi op draadgaas. Hierbij is sprake van een overtreding van artikel 2.1 Wet dieren en artikel 1.6 lid 1 en 2 Besluit Houders van dieren.

De vos in de kooi wordt niet gehouden op een wijze die ook maar enigszins tegemoet komt aan de wettelijke vereisten uit het Besluit houders van dieren. Er bestaat ook geen enkel redelijk doel om deze dieren wel te houden op de wijze die niet op grond van artikel 1.6 niet voldoet en bij deze dieren de gezondheid of het welzijn van de dieren wel te benadelen.

Overtreding Wet dieren

Wanneer er geen redelijk doel bestaat maar de dieren wel zodanig worden gehouden dat er sprake is van benadeling van het welzijn, is dat ook een overtreding van artikel 2.1 Wet dieren. Er is op dat moment sprake van dierenmishandeling, wat een misdrijf is. Als dierenmishandeling volgens Dibevo tegenwoordig geen misstand meer is, wordt de plank door deze organisatie niet een beetje, maar volledig misgeslagen.

2. Huisvesting honden

Op de beelden is te zien dat de hokken van de honden en de pups ernstig vervuild zijn. Dit is een overtreding van artikel 1.8 onder d. Besluit houders van dieren. Dit artikel vereist dat de dieren een toereikende behuizing hebben, onder voldoende hygiënische omstandigheden. Dat er geen sprake is van hygiënische omstandigheden moge duidelijk zijn. De honden en de pups lopen in hun eigen ontlasting. Het kan natuurlijk altijd dat een hond net zijn ontlasting in zijn hok heeft gedaan, maar niet in die hoeveelheden en niet tegelijkertijd in alle hokken.

Vieze hondenhokken in Chaam | Foto: House of Animals

Wat is er (niet) aan de hand in Chaam?

Het lijkt me dat de feiten voor zich spreken. De constateringen van zowel de LID als de NVWA, waar Dibevo naar verwijst, zeggen mij helaas niets. Ik zou graag het rapport van bevindingen willen zien, waarin expliciet alle huisvesting is gecontroleerd. Dus niet alleen dat van het pension, maar ook waar de honden van de jagers verblijven. Ik wil zien waar de vos zit en waar de ruimte de pups en moederdieren zich bevinden. Hoe staat het met het naleven van de geldende wet- en regelgeving, welke artikelen zijn wel of niet overtreden en waarom wel of niet? Ook het slechts hebben afgegeven van een waarschuwing zegt helemaal niets. Het verleden heeft helaas al te duidelijk gemaakt dat de NVWA zelfs bij ernstige dierenmishandelingszaken niet verder kwam dan het geven van een waarschuwing.

Ernstig vervuild hok in Chaam | Foto: screenshot video House of Animals

Dat Dibevo het wil opnemen voor zijn leden is logisch en is ook hun taak. Maar wil je het echt opnemen voor dit soort leden? Dan kun je Dibevo niet zien als een organisatie die welzijn van dieren serieus neemt. Het is triest dat dit soort organisaties zoveel leden vertegenwoordigt, zoals dierenwinkels. Die zouden juist moeten opkomen voor het welzijn van gehouden dieren. Als dierenwinkel zou ik mij serieus achter de oren krabben of ik wel lid wil zijn van Dibevo.
.

  • Paul Bours heeft als dierenarts gezelschapsdieren 12 jaar in de praktijk gewerkt. Het onrecht wat dieren wordt aangedaan loopt als een rode draad door zijn leven en is zijn drijfveer. De afgelopen 23 jaar was hij senior beleidsmedewerker dierenwelzijn op het ministerie van LNV, met een groot scala aan dossiers.
    .

©AnimalsToday.nl | House of Animals