De commissie Van Geel wil dat het aantal grote grazers in de Oostvaardersplassen (OVP) teruggebracht wordt naar 1100 dieren, zodra de winter begint. Nu leven er nog 2260 edelherten, konikpaarden en heckrunderen in het gebied. Een meer barbaarse aanbeveling voor de dieren had er niet kunnen komen. Maar liefst 1160 grote grazers krijgen de kogel. Alle edelherten die deze zomer worden geboren in de OVP worden direct na geboorte afgeschoten. En ook 1000 volwassen edelherten wacht de kogel.

OVP
Edelherten OVP krijgen massaal de kogel | Foto: Pa3ems/Wikimedia

De populatie koninkspaarden moet kleiner volgens de commissie. 160 dieren worden gevangen en naar natuurgebieden elders in Europa verplaatst. Met de dieren die in de OVP mogen blijven gaan we fokken, want alle dieren die er worden geboren moeten eveneens worden overgeplaatst naar andere gebieden. En er zijn vast wel liefhebbers van een konikspaard. Daar zit handel in.

De heckrunderen worden ‘met rust gelaten’, dat zijn er nog maar 150. Het aantal dieren dat er ‘mag’ leven van de commissie is gebaseerd op een ‘maximale begrazingsdruk’. Sailant detail is dat deze druk is gebaseerd op cijfers van rond de jaren ’90 vorige eeuw, toen er volgens de commissie nog ‘niets aan de hand’ was.

OVP
Heckrunderen OVP mogen blijven | Foto: GerardM/Wikimedia

Recreatie voorrang
De rust voor de dieren is ook voorbij, want er moet fors meer toerisme komen in het gebied. De aan de OVP grenzende bossen worden niet of nauwelijks opengesteld voor dieren, waardoor er ook niet meer schuilmogelijheden komen. Recreatie heeft voorrang gekregen.

Het advies lijkt op een manier om zoveel mogelijk profijt te halen uit de Oostvaardersplassen, waarbij dieren niet meer voorop staan maar de recreant, en de toeristencommercie op de loer ligt.

OVP
Konikpaard OVP, waar gaan ze naartoe? | Foto: Gouwenaar/Wikipedia

Reset
Tijdens de persconferentie vergeleek Van Geel het doden van gezonde dieren in de Oostvaardersplassen met het ‘resetten van een iphone’. Klaarblijkelijk doe je dat met een jachtgeweer.

©AnimalsToday.nl