Nee, het is geen vrouw waarvan de man is overleden. Zij heeft acht grote, rode poten, een glimmende huid en een soort doodshoofd op haar bolle rug. De giftige spin heeft al diverse Engelsen levensbedreigende wonden toegebracht en de soort neemt snel in aantal toe. Er zijn er inmiddels al miljoenen.
Door de klimaatverandering neemt het aantal vreemde diersoorten flink toe, ook in West-Europa. In Bromley, een buitenwijk van Londen, was de 66-jarige John Catlin een brandstapel aan het maken. Plotseling voelde hij een steek in zijn teen. Binnen een paar uur lag het slachtoffer rillend van de koorts in het ziekenhuis. Daarnaast kreeg hij hartkloppingen en zijn been werd dik en knalrood. Op zijn huid ontstonden blaren die zo groot waren als eieren. Ook zijn nieren en andere organen begonnen het te begeven. Op het laatste nippertje is zijn leven gered door de artsen.
Na deze gebeurtenis doken meerdere enge verhalen op van slachtoffers die de beet van deze spin ternauwernood overleefden. Zo moest het been van een 39-jarige behanger over de hele lengte worden opengesneden om het gif eruit te laten stromen, en in Gloucestershire werd een school gesloten omdat de school een spinnennest bleek te zijn. Wetenschappers echter nemen al deze verhalen met een korreltje zout en vertellen dat ieder jaar meer Engelsen overlijden aan wespen-en bijensteken dan aan een beet van deze spin.
Onder de bevolking spreekt de valse weduwe veel meer tot de verbeelding dan bijen en wespen. Het is een spin en heel erg giftig. Het beest werd 124 jaar geleden al per ongeluk ingevoerd in Engeland met een lading bananen uit Madeira. Door de klimaatverandering, warme en natte zomers, is het aantal spinnen de laatste tien jaar snel toegenomen. Zij verstoppen zich vooral op zolders en in schuren. Ook in slaapkamers schijnen zij zich schuil te houden. Gelukkig bijt de spin alleen als het zich bedreigd voelt en alleen het vrouwtje is gevaarlijk!
Bron: de Volkskrant ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?