Ook dit jaar verleent de provincie Friesland vermoedelijk ontheffingen om tussen 1 en 31 maart kievitseieren te rapen. Overal elders in Europa is dit verboden, maar in Friesland is het dier vanwege een zogenaamde ‘cultuurhistorische traditie’ vogelvrij. De Partij voor de Dieren Friesland is mordicus tegen deze uitzonderingsregel.
Grondwaterpeilverlaging, het gebruik van grote, niets ontziende landbouwmachines en verarming van voedselaanbod in weidegronden en vroeg in het seizoen maaien, maken het de kievit al moeilijk genoeg om te overleven. Vanaf 1996 is het aantal broedende kieviten in Friesland met 52% gedaald.
De Faunabescherming en diverse weidevogelbeschermers uit omringende provincies – en ook uit Friesland zelf – pleiten al jarenlang tegen de instandhouding van deze zoveelste aanslag op het bestaan van de kievit, maar de leden van de Bond Friese VogelWachten (BFVW) beweren dat ze de kievit ‘alleen willen beschermen als ze ook eitjes mogen rapen’.
Sinds 2006 geldt een provinciaal maximum van 6934 geraapte kievitseieren, met een maximum van 15 eieren per persoon. Moeilijk te controleren, vooral ook omdat het voor veel van deze hobbyisten van belang is ‘de eerste’ van de provincie of van de eigen gemeente te zijn. De strijd is dus hevig. Het eerste kievitsei wordt aangeboden aan de Commissaris van de Koningin. Daarnaast wordt ook in iedere gemeente in Friesland (en dat zijn er 27) het eerste gemeentelijke eitje aan de burgemeester aldaar aangeboden.
Vogelkenners menen dat kieviten zich aanpassen aan het veranderende klimaat en daarom steeds vroeger eieren leggen. De kuikens van deze eerste legsels zijn volgens hen sterker en zorgen voor sterker nageslacht. En uitsluitend deze vroeg geboren kieviten kunnen het jaar daarop al voor nageslacht zorgen. Door het rapen van eieren en het markeren van de nesten maken rapers geursporen die het roofdieren gemakkelijk maakt de nesten vervolgens verder leeg te roven en krijgen eerste legsels helemaal geen kans meer. De zogenaamde “nazorg” is daarmee een van de belangrijkste oorzaken voor het verloren gaan van de legsels van weidevogels.
De BVFW beweert dat het rapen van eerste legsels geen kwaad kan en dat kieviten gemakkelijk twee of zelfs drie nesten kunnen produceren. Rapen zou ‘goed zijn voor de soort’. Daarbij worden de eitjes als lekkernijen beschouwd.
Op dit moment verblijven er in Nederland, door het zachte en natte weer, relatief grote aantallen kieviten. De Partij voor de Dieren vraagt de provincie Friesland met klem deze kans aan te grijpen en de kievit op alle fronten te helpen zich te herstellen. Daar past het belang van een kleine groep hobbyisten om een achterhaalde en dieronvriendelijke hobby uit te oefenen niet bij.
Klik hier om de petitie te ondertekenen:
http://petities.nl/petitie/stop-het-rapen-van-kievitseieren
Bron: Partij voor de Dieren Friesland
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Petitie blijkt goed aan te slaan. Ook Omrop Fryslân geeft aan deze actie aandacht. Voor die enkeling die geen Fries verstaat ;-) :
De geïnterviewde wijst er op dat in de weilanden dramatisch minder weidevogels – waaronder de kievit – voorkomen dan voorheen. Dat ligt niet alleen aan het rapen van eieren maar heeft veel meer – ook menselijke – oorzaken. Maar omdat het aantal kieviten zo drastisch is gedaald kun je niet meer maken van de eieren die nog wel worden gelegd, ook nog eens zo’n 7000 – dat is het officiële quotum, maar het werkelijke aantal ligt hoogstwaarschijnlijk veel hoger – eieren mee naar huis te nemen en te consumeren, hoe lekker ze ook zijn, dat weet ik uit eigen ervaring. Je beroepen op een cultuurhistorische traditie, zoals de voorstanders van het eierrapen doen, heeft geen redelijke basis meer. Tradities zijn niet heilig en moeten zo nu en dan herijkt worden. We katknuppelen en palingtrekken ook niet meer omdat we we dat moreel-ethisch niet verantwoord vinden. Ook het idiote ‘ganstrekken’ in het Limburgse Grevenbicht is zo’n door de tijdgeest achterhaalde traditie. Het wordt nu echt hoog tijd mijn geliefde Fryslân het licht gaat zien en zich afwendt van deze abjecte traditie.
Herman Gallé
Partij voor de Dieren Fryslân
http://www.omropfryslan.nl/nijs/petysje-tsjin-ljipaaisykjen