Het onbewoonde eiland Calf of Man is een toevluchtsoord voor wilde dieren, waaronder diverse vogelsoorten. Ooit nestelden papegaaiduikers op het eiland, maar sinds de jaren 1980 zijn ze verdwenen. Natuurorganisatie Manx Wildlife Trust probeert de parmantige papegaaiduikers, met hun kenmerkende kleurrijke snavel, naar het eiland te lokken met een leger van nepvogels en audio-apparatuur.
Calf of Man is een klein, onbewoond eiland naast het bewoonde eiland Man in de Ierse Zee. Het eilandje van 2,6 kilometer groot is in trek bij een verscheidenheid aan vogelsoorten, vooral de alpenkraai broedt hier graag. Zeezoogdieren als grijze zeehonden en reuzenhaaien komen veel voor de kust voor en soms worden ook dwergvinvissen gezien. Daarnaast leven er wilde schapen op het eiland.
Ook papegaaiduikers bezochten Calf of Man graag, maar sinds de jaren 1980 komen ze hier niet meer voor. Doordat de vogels op de grond nestelen zijn hun eieren waarschijnlijk ten prooi gevallen aan ratten. Medewerkers van Manx Wildlife Trust proberen de papegaaiduikers nu op een nogal bijzondere manier aan te trekken: door honderden neppapegaaiduikers uit het tuincentrum vast te schroeven op de rotsen. Zo hopen ze de vogels aan te sporen weer te komen broeden. Deze methode is ook in Wales en Noord-Ierland toegepast, met succes. Blijkbaar laten de vogels zich na verloop van tijd in de maling nemen, want na 4-5 jaar bleken de zeevogels inderdaad tot het besluit te komen hun nesten te bouwen tussen de nepvogels. Manx Wildlife Trust hoopt dat de papegaaiduikers binnen enkele jaren inzien dat ook Calf of Man dé plek is waar ze moeten zijn.
Bron: BBC News ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde