Een team van dierenartsen en wildlife experts in Zuid-Afrika redt al zo’n tien jaar schubdieren (pangolins) uit de handen van stropers. Dit verlegen, bijzondere dier is het meest gestroopte en verhandelde zoogdier ter wereld. Zijn schubben worden gebruikt in traditionele Aziatische medicijnen. Inmiddels wordt de soort met uitsterven bedreigd. Voor een handjevol gestroopte schubdieren is er op tijd redding, als het pangolin-team in Johannesburg zich over deze unieke wezentjes ontfermt.
De ‘African Pangolin Working Group’ is een natuurbeschermingsorganisatie in Zuid-Afrika, bestaande uit dierenartsen en wildlife experts, die al bijna 10 jaar uit stropershanden geredde schubdieren rehabiliteren. De getraumatiseerde schubdieren komen vaak uitgehongerd en zwaar gewond aan in de wilde dierenkliniek in Johannesburg. Zij zijn de “gelukkigen”. Gered van stropers zullen ze het veelal overleven, dankzij een toegewijd team van vrijwilligers die hun wonden verzorgen, de dieren voeden en ze weer gezond maken. Nicci Wright, wildlife rehabilitatie-expert en directeur van de pangolin werkgroep:
“Als we deze schubdieren binnenkrijgen zijn ze allemaal beschadigd, of ze nu een paar dagen bij de stropers zijn geweest of een paar weken. Sommige dieren zijn erg vermagerd en ze hebben vaak wonden of ander letsel. Het is heel triest en lastig om emotioneel om te gaan met het leed en de mishandeling die de dieren hebben ondergaan.”
Wrede valstrikken
De dieren worden vaak gevangen met wrede valstrikken, waardoor ze ernstige verwondingen oplopen. In de kliniek in Johannesburg worden de geredde schubdieren behandeld. De dieren krijgen vocht toegediend, een speciaal dieet om te herstellen en ze worden gesedeerd, zodat ze soms wel twee dagen slapen. Vervolgens worden ze naar onbekende locaties gebracht, zodat het ziekenhuis niet door stropers wordt belaagd. Wright:
“Ze zijn bekeken, er is aan ze gezeten, ze zijn van plek naar plek vervoerd. Rust is daarom het belangrijkste, naast het fysieke herstel.”
Intrigerende wezens
Pangolins zijn unieke wezens; de enige zoogdieren ter wereld met schubben. Ze worden soms geschubde miereneters genoemd, al zijn ze niet verwant. Net als het gordeldier kunnen ze zich oprollen als een balletje. Pangolins zijn niet heel bekend en toch behoren ze tot een van de meest gestroopte en illegaal verhandelde dieren ter wereld. Terwijl de inspanningen tegen stroperij in Afrika van soorten als de neushoorn en de olifant vaker onder de aandacht zijn, waarschuwen de experts dat deze kleine beestjes, ongeveer de grootte van een huiskat, nog vaker het doelwit zijn van stroperij en steeds dichterbij uitsterven komen door de enorme vraag naar hun schubben voor traditionele medicijnen in Azië.
Pangolin verlegen
Hun schubben zijn gemaakt van keratine, dezelfde substantie als onze vingernagels. Met hun mega-lange tong kunnen ze goed mieren vangen. Het zijn verlegen dieren en als ze zich bedreigd voelen rollen ze zich op als een balletje. Zo beschermen ze zich tegen roofdieren. Echter, voor stropers zijn ze gemakkelijk te pakken.
Honderdduizenden gestroopte dieren
De voorzitter van de pangolin werkgroep, professor Raymond Jansen tevens werkzaam aan de Tshwane Universiteit in Pretoria, registreerde 97 ton onderschepte schubben, die stropers vorig jaar vanuit Afrika wilden verhandelen. Dat staat ongeveer gelijk aan 150.000 gestroopte dieren. Jansen schat dat dit slechts 20 procent is van het totaal, omdat de rest van de handel in deze dieren aan de autoriteiten ontglipt.
“Als deze trend doorzet en in de vraag naar schubben wordt voorzien, dan is het zeer waarschijnlijk dat alle acht pangolinsoorten zullen uitsterven.”
Succesvolle undercoveroperaties
De pangolin werkgroep behandelt niet alleen geredde schubdieren, de groep slaat ook terug. De groep werkt samen met politie om stropers en handelaren te identificeren en op te pakken. Vaak in undercoveroperaties. Vorige maand werden twee mannen gearresteerd in een kelder in een parkeergarage in Pretoria, toen ze een pangolin probeerden te verkopen voor 20.000 dollar. Het werk is dan ook niet zonder gevaar voor Jansen, die zich soms voordoet als een illegale koper en stropers ontmoet voordat de politie ze arresteert.
Ook is de groep bezig hun technieken te verbeteren om handelaren op te pakken. Jansen gebruikt speciaal getrainde honden, die ruiken of er pangolins zijn verstopt en worden getransporteerd. Havoc is de eerste ‘pangolin detectiehond’ in Afrika. Hij herkent de geur van allevier de Afrikaanse pangolinsoorten. Een tweede hond is in training.
Als je meer wilt lezen over deze bijzondere natuurbeschermers, of een donatie wilt doen, kijk dan op hun website.
Bron:
- The Independent
- Lees ook:
.
.
©AnimalsToday.nl