De Republiek Palau sluit zich aan bij het internationale VN-verdrag ter bescherming en regulering van de mariene biodiversiteit buiten 200 mijl (ongeveer 320 km) van de nationale jurisdictie. Het land in Oceanië is hiermee de eerste lidstaat die het VN-oceaanverdrag ratificeert.

Palau eerste land dat het VN-oceaanverdrag ratificeert
Palau eerste land dat het VN-oceaanverdrag ratificeert | Foto: publiek domein

Het Global Ocean Treaty is een internationaal verdrag dat als doel heeft de mariene biodiversiteit op open zee te beschermen. Hierdoor wordt het mogelijk om oceaanreservaten te creëren en op deze manier het mariene leven te laten gedijen. Ongeveer twee derde van de oceanen zijn internationale wateren. Deze staan onder grote bedreiging van verschillende factoren. Het gaat daarbij hoofdzakelijk om biodiversiteitsverlies, klimaatverandering en vervuiling. In 2023 werd het verdrag al aangenomen en door 84 landen ondertekend. Echter zal het pas in werking treden wanneer het VN-oceaanverdrag door ten minste 60 landen is geratificeerd.
.

VN-oceaanverdrag

Milieuorganisatie Greenpeace heeft een belangrijke rol gespeeld bij de totstandkoming van het verdrag door middel van de directe deelname aan onderhandelingen en het leveren van onderzoeksrapporten. Laura Meller, projectleider van Greenpeace’s Protect the Oceans-campagne:

“Als het eerste land dat het VN-oceaanverdrag officieel ratificeert, heeft Palau de leiding genomen in de race naar ratificatie. Ze hebben al leiderschap getoond in hun verzet tegen diepzeemijnbouw in de Stille Oceaan, en hebben nu de lat gelegd voor wat het betekent om oceaankampioen te zijn. De landen in de Stille Oceaan blijven mondiaal leiderschap tonen en nemen het voortouw in de klimaat- en biodiversiteitscrisis en door het eerste land te worden dat het Verdrag ratificeert, zendt Palau een krachtige boodschap uit naar andere landen in de regio: dit is de tijd om de oceanen en al het leven daarin te beschermen. Oceanen zijn cruciaal voor het klimaat, de mondiale voedselzekerheid en het levensonderhoud van miljarden mensen. We verwachten dat regeringen over heel de wereld in de voetsporen van Palau zullen treden en het VN-oceaanverdrag tot leven zullen brengen, zodat het echte werk om de oceanen te beschermen kan beginnen.”

Internationale aandacht

Verschillende beroemdheden hebben zich ingezet om aandacht te vragen voor oceaanbescherming. Greenpeace heeft daarom in samenwerking met acteurs Jane Fonda, Simon Pegg en Camila Cabello een korte film gemaakt ter bewustwording van het belang van oceaanbehoud en het belang van het VN-oceaanverdrag.
.

Chili

Vorige week stemde ook de senaat in Chili in met de ratificatie van het VN-oceaanverdrag. Chili omvat een zeer grote streek met een rijke en unieke mariene biodiversiteit; waaronder in de wateren rondom het Paaseiland. Het leek er even op dat het Zuid-Amerikaanse land de race naar de ratificatie had gewonnen. Maar Palau kwam onverwachts als winnaar door de bocht. Dr. Laura Meller, campagneleider bij Greenpeace Protect the Oceans:

“De ratificatie van Chili is een cruciale stap in de richting van de bescherming van de oceanen. Alle regeringen zijn overeengekomen om tegen 2030 30 procent van de oceanen te beschermen. Om dit doel te bereiken moet het VN-oceaanverdrag vóór de VN-oceaanconferentie in 2025 worden geratificeerd. We hopen dat meer landen zich zullen laten inspireren door de snelle ratificatie, zodat het echte werk ter bescherming van de oceanen kan beginnen.”

.

Palau
Onderwaterleven bij Palau | Foto: Albert Palau-52/flickr CC BY-SA 2.0

Ook de internationale organisatie voor oceaanbehoud Oceana reageerde op het goede nieuws. Felipe Paredes, directeur van Oceana’s Habitat Protection campagnes in Chili:

“In internationale wateren, die bijna 50 procent van het aardoppervlak vertegenwoordigen, zijn er zeer rijke ecosystemen, zoals de bergketens Salas y Gómez, en Nazca, een bergketen die de mariene parken van Rapa Nui (Paaseiland) en de Desventuradaseilanden op open zee met elkaar verbindt en waar verschillende soorten van groot biologisch belang doorheen reizen.”

Bronnen:

Oceaanverdrag hoopgevend of te vroeg gejuicht?

©AnimalsToday.nl Jennie Cools