Vrijwilligers van de Paddenwerkgroep Kerckebosch Zeist hebben in het voorjaar van 2016 tijdens de paddentrek 1393 amfibieën veilig de weg over geholpen. Het ging om 1367 padden, 22 kikkers en 4 salamanders. Ruim dertig vrijwilligers van de paddenwerkgroep waren actief om de dieren de Arnhemsebovenweg en het niet afgeschermde gedeelte van de Breullaan over te zetten.
Langs het grootste deel van de Breullaan staan sinds 2014 paddenschermen. Trekkende amfibieën kunnen de overkant hier uitsluitend bereiken via de aangelegde paddentunnels. Veel dieren maakten gebruik van deze tunnels tijdens de voorjaarstrek.
Trager
Padden en andere amfibieën trekken in het voorjaar massaal van hun overwinteringsplek naar het water waar ze zich voortplanten. Als hun route een drukke weg kruist kunnen er dagelijks honderden dieren worden doodgereden. Vooral de pad, die veel trager is dan de kikker, wordt vaak het slachtoffer. Daarom zetten vrijwilligers door het hele land zich in om de amfibieën veilig naar de overkant te helpen.
In de omgeving van de Breullaan steken de padden elk voorjaar de drukke Arnhemsebovenweg over. Vrijwilligers van de werkgroep Kerckebosch Zeist lopen hier langs de weg om de padden op te pakken voordat ze het asfalt betreden en ze aan de overkant van de weg af te zetten. Het grootste deel van de Breullaan is tegenwoordig beveiligd met paddenschermen, maar deze ontbreken op het laatste stuk, ter hoogte van het pannenkoekenhuis. Ook daar zijn de vrijwilligers actief.
Help mee
Paddenwerkgroep Kerckebosch Zeist houdt op te bestaan, maar er zijn ook paddenwerkgroepen elders in het land die je hulp als vrijwilliger goed kunnen gebruiken.
Bron:
- Persbericht Paddenwerkgroep Kerckebosch Zeist
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
5 Comments
Comments are closed.
Hier zetten we al jaren padden over tijdens de paddentrek.
We hebben een permanent scherm geplaatst van ruim 300 meter lang en 20cm hoog waar we om de 15 meter een emmer in de grond gegraven hebben waarvan we in de bodem gaatjes hebben geboord zodat er geen dieren in kunnen verdrinken.
Verder lokaliseren we nesten van weide en akkervogels, verplaatsen we reekalveren voor dat er gemaaid wordt en hebben op de meeste gevaarlijke punten wild reflectoren geplaatst.
Afgelopen winter hebben we 6 nieuwe uilenkasten geplaatst waar en nu 2 van “bewoon” zijn door kerkuilen.
En momenteel zijn we met een paar mensen bezig om ganzen eieren te prikken, om aan diervriendelijk populatiebeheer te doen.
Alleen gaan wij er niet mee naar de media om de held uit te hangen.
Je hebt namelijk doeners, en je hebt ook praters zoals Jeroen.
Goed bezig hoor, misschien doen andere mensen ook wel genoeg voor het dierenwelzijn en lopen ze daar ook niet mee te koop, niet iedereen zet zijn hele hebben en houwen hier neer.
Gelukkig niet Monique.
Dan zou de berg frustraties hier niet te overzien zijn.
Tussen alle ellende door zijn er gelukkig ook goede mensen die respect hebben voor dieren en natuur en die er aan meewerken om hen te beschermen.
Toppers !